Dintre toate orasele care se intalnesc in nordul Frantei, Dunkerque este poate cel mai frumos, fiind desprins parca dintr-o carte postala. In ciuda modernismului pe care il etaleaza, Dunkerque ramane un pastrator al valorilor autentice din sfera culturala.
Carnavalul de la Dunkerque este cel mai vechi si cel mai renumit festival din nordul Frantei. Evenimentul aduna laolalta anual mii de turisti nerabdatori sa asiste la ceremoniile grandioase care se desfasoara in piata larga din fata primariei.
Istoria plina de framantari politice si militare se regaseste atat in cladirile sale precum si in limbajul si traditiile culinare ale locuitorilor. In timpul celui de-al doilea Razboi Mondial ajunsese o ruina, pentru ca la scurta vreme sa renasca si sa se dezvolte pe linie economica si sociala intr-atat cat sa devina al VI-lea port ca importanta din vestul Europei.
In privinta specialitatilor culinare, orasul Dunkerque nu se bucura de prea multa originalitate, cu exceptia retelor fundamentate pe principiile bucatariei flamande. In acest sens, merita sa amintim de Coq à la bière (carne de pui in sos de bere), unul dintre cele mai bune feluri de mancare, pe care trebuie sa il incercati macar o data intr-unul dintre restaurantele de lux.
Cautand mai apoi sa va hraniti sufletul cu ceea ce are orasul mai frumos veti descoperi biserica cu arhitectura gotica Saint Eloi, Primaria, Turnul lui Leughenaer, iar mai apoi Muzeul Portului si Muzeul de Arte Frumoase. Acest din urma obiectiv face posibila o scurta incursiune in universul picturii flamande, olandeze, franceze si italiene din intervalul cuprins intre secolele XVI - XIX.
Pana deunazi, pe la mijlocul secolului al XX-lea, limba olandeza era frecvent intrebuintata in Dunkerque. Astazi insa putini mai cunosc vechiul dialect, majoritatea adoptand intre timp noul grai de sorginte latina: limba franceza.