Orasul, considerat printre cele mai fierbinti din Egipt, se gaseste intr-o regiune in care cantitatea medie anuala de precipitatii este de doar 0.861 mm. Astfel de evenimente au loc in medie o data la 5 ani, si cu toate acestea, niciodata valurile de turisti nu par sa conteneasca, ba dimpotriva, gratie apelor pline de viata ale Nilului.
Veti fi surprinsi sa aflati cate monumente si situri arheologice ascunde acest orasel de nisip. Cel mai insorit oras din sudul Egiptului este destinatia perfecta pentru un concediu aventuros si in acelasi timp relaxant, presarat cu atractii culturale magice. Luati in considerare o drumetie la templul Philae, la Mausoleul Agha Khan si o excursie pana la faimoasa Manastire Sf Simeon. Aswan ofera de asemenea perspective splendide si este un punct de pornire pentru croaziere pe Nil.
In vechime, Philae era o insula sacra pe care egiptenii construisera un templu dedicat zeitei Isis, ale carui ruine se vad pana astazi. Manastirea St Simeon a fost construita intai in secolul al VII-lea, pentru a-l cinsti pe sfantul Avva Hedra (sec. IV) care, potrivit traditiei, ar fi renuntat la lume chiar in ziua nuntii. Manastirea a fost daramata in 1173 si refacuta. Monumentul detine doua nivele, primul din piatra iar cel superior din caramida amestecata cu noroi, avand ziduri inalte de 10 m. In interior bazilica prezinta urme de fresce, iar in apropiere se afla chilia unde Sf Simeon s-a rugat cu barba legata de tavan ca sa nu adoarma la rugaciune. Camerele si paturile ofereau candva odihna pentru 300 de vietuitori si circa 100 de pelerini. Ultima camera de pe dreapta inca prezinta insemne grafice lasate de pelerinii musulmani in drum spre Mecca.
Dar probabil ca templele Abu Sibel atribuite regelui Ramses al II-lea, ridicate in preajma anului 1200 i. Hr., ar fi suficiente pentru cineva sa-si doreasca sa ajunga in sudul Egiptului. Cele doua temple sunt cele mai vizitate situri arheologice ale antichitatii egiptene dupa piramidele de la Giza, fiind asezate pe malul raului Nasser, la 290 km de Aswan. Complexul, remarcabil prin masivele statui de piatra ale lui Ramses si ale sotiei sale, Nefertari, face parte din Nubian Monuments UNESCO World Heritage Site si a fost ridicat pentru a comemora celebra batalie de la Kadesh. Alte atractii ce merita cunoscute sunt: Lacul Nasser, Templele Kom Ombo, Obseliscul Neterminat si Muzeul Nubian.
Turistii cedeaza rapid tentatiei culturii nubiene, reflectate nu doar in arhitectura locala ci si in felurile de mancare, mirodenii, obiectele si suvenirurile manufacturate. Insusi numele localitatii se traduce din egipteana veche prin “comert” sau “schimb”, ceea ce subliniaza factorul cheie care a determinat civilizatia sa prospere aici din vremuri imemoriale. Localitatea a luat nastere intr-un punct strategic, pe ruta comerciala ce lega localitatile din nordul Egiptului cu cele din sud.
Sursa foto: wikipedia.org
27 septembrie 2013
I. C.
editor artline.ro