Octavian Jighirgiu, actor: "Nu stiu pentru cine, dar postul e pregatit pentru cineva. Benoit Vitse a transformat o institutie cu destinatie incerta, o casa de cultura (asa cum o construise Simirad) intr-un teatru, care pentru spectatorii din Iasi e acum un loc de pelerinaj. Vitse e verificat de inspectorii primariei pentru tot soiul de nereguli contabilicesti, nu stiu daca au gasit ceva, dar sigur o vor face. Modul in care e anuntat ca se va tine concursul e ciudat: doar un dosar de proiect, iar candidatii nu trebuie sa se prezinte."
Actualul director al Ateneului Tatarasi, spune viceprimarul Neculau, a fost numit de fostul primar Simirad "ca si cum alt roman nu exista, iar dansul (Benoit Vitse) a avut impresia ca va sta pe post pe vecie". Neculau spune ca i s-a cerut lui Vitse sa depuna o documentatie specifica, in virtutea organizarii noului concurs, pe care insa n-a adus-o in timp util. Tot Neculau afirma ca Vitse "isi imagineaza ca primarul Gheorghe Nichita are ceva cu el pentru ca a pus in scena <>; viceprimarul insusi pare a avea insa dubii artistice legate de montarea textului Alinei Mungiu si de Vitse, ca regizor si director, in general: "a introdus chestii scarboase, care sunt licentele lui regizorale, si a transformat o piesa interesanta intr-o porcarie. Monteaza tot felul de lucruri, ca "Hai sa facem sex" etc.; inteleg ca are o obsesie". Viceprimarul pune discutiile iscate de maniera in care s-a organizat concursul pentru directoratul Ateneului pe seama unui conflict dintre "o parte a presei" si primarul Iasiului.
Conform unui alt oficial al primariei iesene, Mihai Pricop, Benoit Vitse este demis "de iure", deoarece n-a depus un proiect de management al institutiei pe care o conduce in intervalul de sase luni (iulie 2005-ianuarie 2006) de la intrarea in vigoare a noii legi privind managementul institutiilor publice. In replica, Vitse motiveaza aceasta abatere prin lipsa de timp: "Ateneul are pe organigrama 18 angajati si 12 in fapt. E greu sa faci sa mearga o asemenea institutie fara oameni". Cat despre controlul financiar in curs de desfasurare, directorul Ateneului spune: "Da, am deturnat bani: din buzunarul meu spre teatru". Benoit Vitse precizeaza ca nu are de gand sa candideze pentru propriul post.
Directorul Ateneului Tatarasi beneficiaza, in ciuda consideratiilor oficialilor, de sustinerea oamenilor de teatru ieseni. Oltita Cantec, critic de teatru: "Finantatorul, Consiliul Local, are dreptul sa faca aceasta schimbare la nivelul conducerii, dar in conditiile legii. Deocamdata, postul nu este vacant. Vitse nici nu a fost demis, nici nu a fost evaluat ca incompetent, controlul financiar este inca in desfasurare, insa postul de director pe care-l ocupa a fost deja scos la concurs. Ceea ce contravine legii. Restul sunt invidii, rautati, inertie, conservatorism. Benoit Vitse a propus si materializat un proiect artistic solid, apreciat de o parte a specialistilor si de public, configurandu-i Ateneului din Tatarasi o identitate si impunand institutia in peisaj national. Nu tot ceea ce s-a realizat la Ateneu e la superlativ, dar importanta e existenta unui proiect si urmarirea implementarii lui."
Ateneul a devenit de curand o miza importanta si pentru faptul ca Teatrul National va intra in reparatii capitale pentru trei ani; directorul Nationalului, Cristian Hadji Culea, a demarat construirea unei baraci de lemn in actuala parcare, in care sa se joace spectacolele pana la repunerea in circuit a scenei TNI, insa deocamdata reprezentatiile teatrului se tin la Teatrul de Papusi "Luceafarul" si la Tatarasi.
Ateneul Tatarasi (str. Pictorului 14) a fost construit pe baza unui proiect al arhitectei Andreea Mancas, in locul unui ateneu popular infiintat dupa Primul Razboi Mondial, investitia fiind de 70 de miliarde lei vechi (700.000 RON); are doua sali (de 242 si, respectiv, 100 de locuri), o biblioteca, spatii anexe, si 12 angajati.
La concursul care va avea loc pe 18 decembrie s-au inscris Bogdan Baghiu, doctorand in filozofie, presedintele Asociatiei Tineretului Universitar cu Dizabilitati din Romania, regizorul Ion Sapdaru (care a montat la Tatarasi) si Adrian Paduraru, actor la National si cel care a lansat seria "Liceenilor" (candidatul cu cele mai mari sanse). Comisia nu a fost inca numita.