Cu cat este mai spectaculos si mai reprezentativ pentru un oras sau o anumita tara, cu atat un monument are mai multe sanse sa atraga atentia prin povestea sa. Inceputurile Ateneului Roman din Bucuresti ar putea fi considerate simple si marete deopotriva. Simple, pentru ca indeplinirea proiectului nu s-a realizat, desigur, fara unele sacrificii din partea contemporanilor, si marete fiindca edificiul a fost opera lui Albert Galleron, unul dintre cei mai buni arhitecti ai vremii.
Pentru strangerea de fonduri s-a instituit chiar o loterie a carei lozinca a devenit foarte populara: “dati un leu pentru Ateneu”. In anul 1884, un decret guvernamental autoriza Primaria Capitalei sa cezede Ateneului locul din spatele gradinei Episcopiei. Doar ca pentru anumiti contemporani, locatia aflata pe terenul familiei Vacarestilor era nepotrivita, fiind “prea departe de centrul orasului si greu de ajuns, mai cu seama iarna”. Constructia edificiului a inceput cu toate aceste nemultumiri in 1886 si s-a finalizat in prima etapa la 1888. La începutul acestui an ciclul de conferinte se deschidea in noul local.
Desi fara a fi fost intru totul finalizata nici in 1889, conferintele continua si in acest an incepand cu luna martie printr-o prelegere a lui Escaru in care isi exprima regretul ca palatul nu poate fi inaugurat. Edificiul va cuprinde o sala de conferinte, concerte, reuniuni, congrese literare, economice, etc .
In 1935, la initiativa lui George Enescu, au fost stranse fonduri pentru constructia orgii de concert, amplasata in fundalul scenei. Din edificiul controversat “de la marginea orasului” din veacul al XIX-lea, Ateneul se va transforma curand intr-un simbol veritabil al Micului Paris. Bijuteria arhitecturala, sintetizand stilurile neo-clasic si eclectic, respira istorie prin fiecare parte a sa, simbolizand maretia mostenirii nostre culturale.
Ateneul a fost consolidat, restaurat si modernizat in perioada 1994-2004 si redeschis in 2005, cu ocazia editiei a XVII-a a Festivalului International George Enescu. In prezent, adaposteste si sediul Filarmonicii „George Enescu”.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.
editor artline.ro