Muzeul Orasului Edinburgh
Care este povestea orasului ? Care ii sunt originile, legendele, cladirile reprezentative, ce i-a construit in timp identitatea? Acest muzeu incearca sa raspunda la toate aceste intrebari si la nenumarate altele, prezentandu-si colectiile eclectice intr-o cladire de la sfarsitul secolului XVI, vizitatorii putand sa vada in sali selectii de ceramica si sticla, documente si reproduceri, mobilier si machete. Dupa o impresionanta si costisitoare renovare Muzeul Orasului Edinburgh si-a pastrat farmecul si atmosfera dar in egala masura a pasit in noul secol cu prezentari audio, noi piese adaugate expozitiei permanente, adaugiri inspirate la colectii. Puteti admira aici ceasuri si pendule produse in Scotia, majoritatea chiar in Edinburgh, multe incastrate in lemn pretios si cu interesante decoratiuni. Colectia de obiecte de sticla este variata si bogata, de la elegante pahare si vase ornamentale la servicii, piese decorate cu mici camee, sticla colorata, toate produse de mestesugari din oras sau din imprejurimi. La fel de populare sunt expozitia de obiecte din argint – tacamuri, arta decorativa, suporturi, sfesnice, vase de toate felurile – sau cea de ceramica, in principal mici obiecte, bibelouri, farfurii. Cei interesati mai curand de istoria orasului din secolul XIII pana in prezent vor gasi aici o ampla prezentare cu documente, obiecte personale, informatii despre personalitatile ce au marcat istoria capitalei, momentele controversate sau dramatice, mobilier, viata cotidiana si multe altele.
The People's Story Museum
Unul din cele mai interesante muzee de istorie cotidiana din lume, dedicat felului in care traiau si munceau oamenii obisnuiti din Edinburgh, din secolul XVIII pana in zilele noastre, este o lectie vie gazduita intr-o cladire veche, construita in 1591 si care a fost in trecut pentru scurta vreme o temuta inchisoare, una dintre celule pastrandu-se inca. Vizitatorii pot vedea si atelierul unui legator de carti sau o bucatarie veche, iar manechinele in marime naturala fac totul si mai veridic. Obiectele expuse aici sunt originale – haine, unelte, decoratiuni, reclame, afise sau pancarte din timpul campaniilor politice, povesti despre dezvoltarea industriala si felul in care munceau locuitorii in trecut, mobilier, seturi de vesela si jocuri sau jucarii si multe alte obiecte.
Muzeul National al Scotiei
Cu bogate expozitii de arheologie, tehnologii si istorie nationala, Muzeul National este unul dintre cele mai populare obiective turistice si un centru cultural de prima importanta al orasului, fiind gazduit intr-o superba cladire victoriana datand din 1866. Spre deosebire de alte muzee a devenit repede foarte iubit mai ales de copii, numeroase exponate fiind interactive, iar centrul de atractie pentru cei mici este cu siguranta uriasul schelet de Tyrannosaurus Rex, alaturi de numeroase animale impaiate din sectiunea de arheologie.
Muzeul Scriitorilor
Robert Burns, Sir Walter Scott, Robert Louis Stevenson. Trei figuri colosale in literatura scotiana ce domina Muzeul Scriitorilor din Edinburgh din superba cladire construit in 1622 de un bogat negustor si care avea sa fie donata orasului in 1907. Cei care ajung aici sunt fascinati cel mai adesea de unul dintre cei trei, iar colectiile dedicate sunt unice in lume, de la masa de scris a lui Burns sau cizmele de calatorie care i-au apartinut lui Robert Louis Stevenson ori inelul exotic primit de acesta, alaturi de docmente, manuscrise, editii princeps, obiecte personale, decoratiuni, mobilier, portrete si corespondenta. Pipa si undita lui Stevenson, scrisori trimise de Burns alaturi de manuscrise ce poarta insemnarile si corecturile sale, sau unul dintre exponatele cu totul neobisnuite, un calut de lemn care i-a apartinut in copilarie lui Walter Scott.
Casa John Knox
Locuinta de secol XV, surprinzator de bine pastrata, a fost in secolul XIX la un pas de demolare. Dar cum legenda spune ca aici ar fi locuit carismaticul teolog scotian John Knox, cel care a condus miscarea de reformare a Bisericii pe linia calvinista, casa a ramas neatinsa. De fapt in aceasta casa, proprietatea unui anume James Mosman, ale carui initiale se mai pastreaza pe unul dintre peretii exteriori, John Knox ar fi stat pentru scurta vreme, putin inaintea mortii. Chiar daca totul ar fi doar o poveste, incarcatura emotionala si importanta acestei personalitati in istoria Scotiei sunt doua motive suficiente pentru o vizita. Fie doar pentru a regasi ceva din atmosfera vechiului oras.
Muzeul Focului
Masini vechi de pompieri, pompe de stins incendii din secolul XIX, din vremea in care erau trase de cai, echipamente de protectie ce ar putea fi astazi considerate antice, fosta camera in care se primeau alarmele de incendiu, o masina din 1910, o alta din 1930, foarte bine pastrate. Alaturi de fotografii, documente, casti, topoare si alte unelte – cel mai vechi exponat al muzeului dateaza din secolul XV – curatorii voluntari le prezinta curiosilor istoria unitatilor de pompieri din Edinburgh de la infiintare (1824) pana in prezent. Gazduit chiar intr-o fosta baraca de pompieri, muzeul pompierilor s-a dovedit foarte popular mai ales in randul copiilor, desi nici adultii nu au dat vreodata semne ca s-ar plictisi.
Muzeul Copilariei
Fondat de Patrick Murray, un pasionat colectionar de jucarii si obiecte din copilarie, Muzeul Copilariei din Edinburgh are in acest moment in depozite peste 2000 de piese diferite, o mare parte dintre ele prezentate in expozitiile permanente din cele 21 de sali. Jucarii de tot felul, masinute, miniaturi, soldati, figurine Star Wars, papusi mai vechi si mai noi alaturi de case pentru papusi, reviste, cuburi Rubik, haine, carti pentru copii, dar si un teatru de papusi, un loc de joaca, cantecele de altadata, sau o strada victoriana reprodusa in miniatura. Iar curatorii au inceput sa extinda colectiile cu obiecte de la sfarsitul secolului XX si inceputul secolului XI, in principal jocuri video, dar si versiunile noi ale unor titluri foarte vechi ca Monopoly. Cei care ajung in muzeu, copii sau parinti, vor descoperi o poveste colorata, plina de viata si nostalgie, vor regasi cu surprindere obiecte care le sunt familiare sau au fost jucariile generatiilor trecute, o istorie intinsa pe mai bine de doua secole, cele mai vechi piese datand din secolul XVIII.
A.L.
Noiembrie 2015