Stilul academic si cel numit al literatilor sau liber au dezvoltat trasaturi distincte. Aparut din dorinta de a exprima liber gandurile si emotiile artistului, stilul literatilor a renuntat la detalii in favoarea expresiei directe a ideii prin cerneala. Din el s-a nascut conceptul celor Trei Excelente (pictura, caligrafia si poezia) care a evoluat sub dinastiile Yuan (1271-1368), Ming (1368-1644) si Qing (1644-1911). Cele doua stiluri sunt si astazi surse inepuizabile de inspiratie pentru artisti si incantare pentru privitori.
Atelierele de pictura si caligrafie chineza sunt destinate tuturor admiratorilor acestei arte, indiferent de varsta si ocupatie. Oricine poate invata sa picteze, pentru aceasta nefiind nevoie de cunostinte de desen sau pictura. Atelierele ofera participantilor posibilitatea de a invata lucruri noi, de a se reconecta cu sine si de a se bucura de momente de creatie in serenitate si armonie. Pe parcursul unui atelier, participantii invata sa descifreze o opera de arta chinezeasca, sa foloseasca cele patru comori ale pictorului (pensula, batonul de cerneala, hartia zisa de orez si piatra pentru cerneala) si tehnici simple care stau la baza majoritatii picturilor in stilul liber. Au ocazia sa studieze reproduceri dupa maestri si invata sa picteze variate subiecte traditionale precum lotusul, orhideea, bambusul, prunul, crizantema, numeroase flori si pasari, peisaje si figuri umane. Creatiile lor pot deveni albume personale, lucrari in expozitiile individuale sau de grup sau cadouri inedite.
Atelierele au loc in fiecare sambata si duminica, intre orele 10 si 17h30, in centrul din Soseaua Bucuresti-Ploiesti nr. 29, vila 1, etaj 2. Fiecare atelier propune subiecte noi, potrivite atat incepatorilor cat si celor mai avansati, alternand demonstratii si perioade de studiu cu indrumare individuala. Participarea la un atelier costa 150 RON ; o reducere de 20 % este acordata participantilor fideli sau grupurilor de minim 2 persoane, iar un abonament pentru 4 ateliere (3 + 1 gratis) costa 360 RON (40%reducere). Margareta Mihailescu a studiat pictura chineza in cursul sejururilor sale in Franta si Anglia, cu profesori renumiti, artisti si autori ai unor carti de specialitate reputate. Din 2010 organizeaza in mod regulat ateliere de pictura chineza in Bucuresti. A infiintat in mai 2012 un centru in care pot fi practicate pictura si caligrafia chineza, cu materiale autentice. Centrul este deschis atat adultilor cat si copiilor.
Iunie 2012