EducaTIFF - programul de educatie media si cinematografica din cadrul Festivalului International de Film Transilvania (TIFF), ajuns la a 4-a editie, se va desfasura in Cluj-Napoca in perioada 23 mai – 10 iunie 2012.
Succesul inregistrat la primele 3 editii i-a incurajat pe organizatori sa dezvolte aceasta platforma educationala, lansand noi provocari si pregatind noi surprize pentru elevii si cadrele didactice din invatamantul preuniversitar.
Astfel, in perioada 23 mai – 10 iunie 2012, pe langa programul de proiectii de film urmate de dezbateri si continuarea competitiei locale EducaTIFF - Tineri Critici de Film (adresata elevilor claselor II – XII), organizatorii au pregatit o surpriza cu totul speciala: ateliere de film pentru elevi (clasele I - IX) realizate intr-un studio de film adus din Danemarca, de la Institutul de Film Danez/ Danish Film Institute.
Institutul de Film Danez este centrul national pentru cultura cinematografica din Danemarca, ce sustine dezvoltarea, productia si distributia filmelor daneze. Danemarca acorda prioritate educatiei cinematografice pentru copii si tineri.
FILM-X este studioul de film computerizat, pentru copii si adolescenti, al Institutului de Film Danez. Cinci astfel de studiouri diferite ofera oportunitatea de a explora mediul cinematografic, punand la dispozitie mijloacele necesare pentru dezvoltarea, punerea in scena si filmarea unor scurtmetraje in spatiul fizic si virtual. FILM-Y este versiunea mobila a unuia dintre studiourile de la FILM-X din Copenhaga, ce se deplaseaza in diferite locuri pentru a le oferi copiilor si adolescentilor o ocazie unica de a-si face propriul filmulet.
FILM-Y le ofera participantilor accesul catre lumea magica a filmului, introducandu-i in zona efectelor speciale si a povestilor. Lucrand in echipe, ei regizeaza, interpreteaza, filmeaza, monteaza si compun coloana sonora pentru propriile filme, pe care la final le pot lua acasa pe DVD.
In perioada 1-17 iunie 2012, studioul FILM-Y din Danemarca va stationa in Cluj-Napoca, la Muzeul de Arta (Piata Unirii, nr. 30). De luni pana vineri, grupurile scolare se pot programa pentru vizite la studioul FILM-Y (cate o clasa pe zi), iar sambata si duminica atelierele la FILM-Y sunt dedicate familiilor (vizitele se fac tot in baza programarilor).
La o vizita in studioul FILM-Y pot participa 8-12 persoane, iar atelierul dureaza 2 ore si 30 de minute. Participarea la atelierele de film este gratuita.
FILM-Y, proiect in cadrul EducaTIFF, este realizat cu sprijinul Institutului de Film Danez, Danemarca detinand presedintia Consiliului Uniunii Europene in primul semestru al anului 2012.
Programul EducaTIFF din acest an incepe cu 3 proiectii de film, in perioada 23 – 25 mai: filme atent selectionate, pe categorii de varsta, dedicate grupurilor scolare si participantilor la competitia EducaTIFF - Tineri Critici de Film - aceasta fiind prima etapa, de selectare a nominalizatilor.
The Great Bear/ Ursul urias (Danemarca, 2011, 75 min, animatie; recomandat elevilor cu varsta 8+); 24 mai, h 10:00, Cinema Victoria
Dintotdeauna, Jonathan a fost foarte fericit sa plece de unul singur la bunicul sau, in vacanta, sora lui fiind prea mica pentru a-l insoti. Dar vara aceasta Sophie a crescut suficient! Din nefericire pentru Jonathan, care e in stare de orice ca sa scape de mogaldeata atat de enervanta. Dar de indata ce reuseste, intra in bucluc, caci Sophie este rapita de un urs urias. Jonathan trebuie s-o gaseasca inainte de a fi prea tarziu, dar pentru asta trebuie sa se aventureze in padure...
Scoala noastra/ Our school (SUA – Elvetia – Romania, 2011, 94 min, documentar; recomandat elevilor cu varsta 11+); 25 mai, h 10:00, Cinema Victoria
Alin, Beni si Dana, trei copii romi dintr-un mic orasel maramuresean, sunt parte dintr-una din primele intiative de desegregare scolara din Romania. Atingand teme ca prejudecatile institutionalizate, cercul vicios al saraciei, si difficultatile din invatamant, dar bine ancorat in ritmurile hipnotice si realitatea profunda a comunitatii romilor, filmul este o emotionanta poveste dulce-amaruie despre traditie si progres, si o meditatie despre ce inseamna o sansa la un viitor mai bun pentru noi toti.
Crulic – drumul spre dincolo (Romania, 2011, 73 min, animatie – documentar; recomandat elevilor cu varsta 15+); 26 mai, h 10:00, Cinema Victoria
Crulic – Drumul spre dincolo spune povestea reala a lui Claudiu Crulic, un roman arestat in Polonia pentru un presupus furt, tinut in inchisoare in ciuda probelor ulterioare care aratau ca, la data jafului, el nu se mai afla in capitala Poloniei, si abandonat de toata lumea pana la moartea survenita in urma grevei foamei. Ministrul de Externe al Romaniei la vremea respectiva, Adrian Cioroianu, si-a prezentat demisia, in timp ce, in Polonia, trei doctori sunt inca judecati pentru moartea lui Crulic. Filmul povesteste insa drama cu un umor proaspat care te face sa razi si sa plangi in acelasi timp.