Dawkins propovaduieste ateismul si la Universitatea din Hawaii
Autorul uneia dintre cele mai bine vindute carti de popularizare a stiintei din ultimii ani, Gena egoista, si al best-sellerului The God Delusion, Richard Dawkins, a pus bazele unei organizatii care sa-i sustina pe ateii din intreaga lume si in special pe cei din Statele Unite. Dincolo de statutul de necredincios militant pe care si l-a alimentat de-a lungul vremii prin textele sale sau prin aparitii publice, Dawkins mai are un motiv pentru care vrea sa ii sprijine pe ateii americani. Acestia sint persecutati de foarte multa vreme. Prin urmare, cred ca au nevoie de o forma de organizare politica, a declarat controversatul profesor de la Oxford, conform ziarului The Guardian.
Revoltat de faptul ca religia se regaseste peste tot in viata sociala, de la scoli pina la locurile de munca, precum si in viata politica, Dawkins vrea nu numai sa sustina o mai buna reprezentare a necredinciosilor, dar si sa incurajeze o mai mare libertate de gindire. Presedinte al Fundatiei pentru Ratiune si Stiinta, Dawkins mai ia in considerare faptul ca americanii au mai putina incredere in atei decit in oricare alta minoritate, de exemplu comunitatea de homosexuali, imigrantii si musulmanii, dupa cum arata o statistica publicata de University of Minnesotta. Dat fiind ca aproximativ 10% dintre cetatenii SUA s-au declarat atei, autorul Genei egoiste crede ca acestia au nevoie de o mai mare vizibilitate si libertate de expresie decit pina acum. Mai mult, as vrea sa ii eliberez pe copii de la indoctrinarea cu aceeasi religie a parintilor lor sau a comunitatii din care fac parte, isi declara Dawkins scopul mai general intr-o declaratie citata de The Guardian. In afara de simpozioane, discutii, proiectii de filme s.a.m.d, organizatia ateilor a lansat si o serie de tricouri promotionale, pe care este inscrisa litera A si care vor fi parte dintr-o campanie mai extinsa.
Chiar daca Alianta Ateistilor este instrumentul a carui folosire Dawkins o sprijina, de curind chiar aceasta organizatie a stirnit nemultumiri nu numai din partea lui, dar si din partea altor atei fundamentalisti. La conventia recent incheiata a Aliantei a fost prezentat filmul Expelled: No Intelligence Allowed, in care apare si Dawkins. Surpriza insa a venit cind acesta din urma a vazut nu numai ca producatorii au schimbat titlul filmului fara sa-i ceara acordul, dar au modificat si miza peliculei, afirmatiile sale capatind un alt sens. Compania producatoare a negat manipularea de orice fel a protagonistilor, iar Expelled urmeaza sa ruleze in cinematografele americane in februarie 2008, conform "New York Times".
Daca Gena egoista, publicata in 1976, in care expunea o noua teorie evolutionista, l-a catapultat pe Dawkins in galeria controversatilor, The God Delusion, lansata anul trecut si vinduta pina in prezent in peste un milion de exemplare, n-a facut decit sa puna paie pe foc. Sustinind ca religia si credinta in Dumnezeu sint o iluzie, cartea a fost una dintre cele mai polemizate aparitii din ultimii ani, atragind o multime de replici, printre care si The Dawkins Delusion a lui Alister McGrath.