Cea de-a 13-a editie a Festivalului International de Teatru, unul dintre cele mai mari din Europa, incepe joi, la Sibiu, sub semnul sloganului "Impreuna". Aceasta deviza a fost insa tradata chiar de catre unul dintre finantatori, Ministerul Culturii: cu doua zile inainte de inceperea festivalului, organizatorii asteapta inca finantarea de la buget.
10 miliarde lei vechi de la guvern
Bugetul festivalului este de circa 7,2 milioane de euro (aproximativ 25 milioane de lei noi/250 miliarde de lei vechi). In urma cu doua saptamani, Adrian Iorgulescu, ministrul culturii si cultelor, a declarat, potrivit Mediafax, ca suma solicitata de la MCC, de 3,5 milioane lei (35 miliarde lei vechi), este "extrem de mare, daca nu exorbitanta". Intre timp insa, un proiect de hotarare de guvern prin care MCC a cerut bani de la rezerva bugetara a ajuns pe masa executivului, potrivit reprezentantul ministerului, Sergiu Nistor.
"Propunerea este alocarea de zece miliarde de lei vechi. Fata de anul trecut inseamna o crestere de 25%. Anul trecut, suma alocata festivalului a fost de opt miliarde de lei", a precizat Nistor. Constantin Chiriac, directorul festivalului, a explicat ca sumele par exorbitante, dar de fapt nu sunt suficiente, avand in vedere anvergura festivalului.
El a precizat ca doar 28% din bugetul festivalului vine din partea autoritatilor romane, iar restul din strainatate, deoarece evenimentul marcheaza debutul programului "Sibiu -Capitala Culturala Europeana 2007".
Teatru in cetati
Peste 2.500 de artisti din 72 de tari vor prezenta 300 de spectacole in cadrul festivalului, in perioada 25 mai - 4 iunie.
Festivalul va aniversa centenarul nasterii lui Samuel Beckett prin intermediul a trei montari "Asteptandu-l pe Godot", puse in scena de regizori importanti: David Esrig - la Teatrul Athanor din Germania, Silviu Purcarete la - Teatrul National "Radu Stanca" din Sibiu si Tompa Gabor - la Teatrul "Tamasi Aron", din Sfantu Gheorghe.
Timp de 11 zile sunt programate, in paralel cu spectacolele de teatru, ateliere specializate, conferinte, spectacole de strada, de muzica si dans, reprezentatii in cetati si situri istorice, concerte si lansari de carte.
60.000 de spectatori pe zi
Printre spectacolele romanesti din programul festivalului se numara: "Nu se stie cum" (Teatrul Nottara), "joi.megaJoy" (Teatrul Odeon), "Cum gandeste Amy" (Teatrul Mic), "Orasul" (Teatrul Act) si "Scaunele" (Teatrul German de Stat din Timisoara). Ada Milea si Alexander Balanescu vor prezenta "Insula", spectacol montat in Marea Britanie, iar Ion Caramitru si Johnny Raducanu vor sustine un recital extraordinar, "Dialoguri".
Centrul de Teatru si Regie din Moscova, Teatrul de Stat din Erevan, Black Tent Theatre din Japonia sau Feet Theatre din Australia sunt cateva dintre trupele straine invitate. Spectacolele se vor desfasura in 43 de locatii, printre care Teatrul National "Radu Stanca", Teatrul Gong, cetatea Cisnadioara, Biserica Reformata si tramvaiul spre Rasinari. Biletele vor costa intre 5 si 10 lei noi pentru spatiile inchise, iar organizatorii estimeaza o medie de 60.000 de spectatori pe zi.