AER a initiat proiectul Bookfest in iunie 2005, iar in noiembrie l-a prezentat ministerului, considerand ca proiectul ar trebui sa se desfasoare sub auspiciile MCC, conform Mediafax. Primind "acordul de principiu", asociatia s-a intalnit cu conducerea Romexpo pentru negocierea contractului de inchiriere a spatiului pentru Bookfest, iar la intalnire a participat si un reprezentant al MCC. In februarie, colaborarea dintre AER si minister a luat o "intorsatura neasteptata", potrivit unui document al asociatiei.
«Proprietatea intelectuala, incalcata»
La o intalnire organizata de minister cu alte asociatii de editori, "ministrul culturii anunta ca liciteaza proiectul privat al AER, Salonul Cartii, trecand peste vointa initiatorului proiectului si al organizatorului de drept al salonului", se arata in document. "La aceeasi intalnire, i se sugereaza Asociatiei Editorilor ca trebuie fie sa isi cedeze proiectul, fie sa-l imparta cu oricine ar mai dori sa se implice in realizarea lui. Proprietatea intelectuala asupra proiectului AER este astfel incalcata. La cateva zile dupa aceasta intalnire, MCC cere Romexpo inchirierea aceluiasi spatiu si in aceeasi perioada prevazute de proiectul Bookfest, pentru organizarea salonului de vara al cartii din Romania", sustine AER.
Ministerul Culturii este interesat in organizarea unui targ de mare anvergura.
Ioan Onisei, secretar de stat in MCC
«Se impune o licitatie sau o selectie de oferte»
Pe de alta parte, alte asociatii de editori considera ca AER incearca sa substituie salonul sau Bookarest-ului, un targ cu traditie inclus in calendarul evenimentelor internationale de profil, care nu se mai poate desfasura in cladirea Teatrului National pentru ca acolo s-a instalat Centrul Dansului. De asemenea, asociatiile cred ca, daca se pune problema unui "parteneriat activ" cu ministerul, ar trebui sa aiba loc o licitatie sau o selectie de oferte pentru desemnarea organizatorului targului care sa continue traditia Bookarest-ului. "N-avem nimic impotriva daca AER vrea sa organizeze printr-o firma privata un targ de carte. Dar acesta nu se poate substitui unui targ cunoscut si nu se poate desfasura printr-un «parteneriat activ» cu Ministerul Culturii fara respectarea unor proceduri legale", a declarat Ioan Enescu, presedintele Societatii Editorilor din Romania. El argumenteaza incercarea de "substituire" prin faptul ca Bookfest-ul ar urma sa aiba loc cu sapte-zece zile dupa perioada traditionala a Bookarest-ului.
Secretarul de stat Ioan Onisei spune ca ministerul a analizat proiectul Bookfest si alte doua proiecte propuse de AER privind o campanie de lectura si un salon al francofoniei. Apoi, "analizand toate aspectele", Colegiul MCC a hotarat ca "Ministerul Culturii este interesat in organizarea unui targ de mare anvergura, ca Ministerul Culturii, mai ales in contextul modificarilor care au fost aduse la Legea privind promovarea culturii scrise, este gata sa inchirieze spatii la Romexpo, sa puna aceste spatii la dispozitia asociatiilor de editori, iar asociatiile de editori sa organizeze targul". "Ne-am intalnit cu asociatiile de editori, le-am explicat lucrul acesta, le-am solicitat sa se reuneasca si sa gaseasca o forma de organizare. Contributia ministerului este chiria", a adaugat Onisei. MCC a mai propus asociatiilor sa creeze un board de organizare a targului international. "Am vrut sa facem un lucru egal, echidistant si corect cu toata lumea", a mai spus Onisei. O noua intalnire intre asociatiile de editori si difuzori de carte urmeaza sa aiba loc la sediul ministerului.
Potrivit lui Ioan Enescu, patru asociatii de editori si difuzori de carte intentioneaza sa organizeze la inceputul lunii iunie un targ care sa continue traditia Bookarest-ului, desfasurat timp de 13 editii in cladirea Teatrului National.