Editurile din Romania sunt impartite in sase asociatii de editori. Recentul targ Bookfest, organizat de Asociatia Editorilor din Romania (AER), condusa de Gabriel Liiceanu, a evidentiat divergentele dintre aceste asociatii, iar faptul ca AER a castigat din nou si concursul de organizare a Salonului de Carte de la Frankfurt, ce se va desfasura intre 4-8 octombrie, nu a facut decat sa amplifice supararile celorlalte asociatii.
AER a fost fondata in 1991, iar asociatia numara in prezent 67 de membri, printre care Humanitas, Polirom si Rao. „As spune ca „la inceput a fost AER-ul”, o initiativa a profesorului Mircea Martin”, a spus Silviu Lupescu, vicepresedinte al AER-ului si director al Editurii Polirom.
„Pe atunci nu existau atat de multe orgolii si disensiuni, ele au aparut abia dupa retragerea lui Mircea Martin din functia de presedinte AER”, a adaugat el.
AER s-a impus prin organizarea standului Romaniei la Targul de carte de la Frankfurt in anii 2000, 2001, 2002 si 2005 si la Salonul cartii de la Paris in 2005.
Asociatii concurente
Cei mai importanti concurenti ai AER-ului sunt Uniunea Editorilor din Romania (UER), Societatea Editorilor (SER) si Asociatia Publicatiilor Literare si Editorilor din Romania (APLER).
Uniunea Editorilor din Romania este noua denumire a Asociatiei Editurilor cu Profil Pedagogic si Cultural (AEPC). Asociatia a fost infiintata in anul 1995 si include in prezent 50 de edituri. Printre membri se numara All, Teora, Grupul Editorial Corint, Editura Niculescu sau Humanitas Educational.
O alta asociatie, Societatea Editorilor din Romania (SER), a fost infiintata in 2002 si reuneste 37 de edituri, din care fac parte trustul Editorial Lider si editura Orizonturi.
Ca o replica la AER, s-a constituit la inceputul acestui an Federatia Editorilor si Difuzorilor de Carte din Romania, din care fac parte: Uniunea Editorilor din Romania, Societatea Editorilor, Asociatia Publicatiilor Literare si Editorilor din Romania si Organizatia Patronala Agora.
„Federatia ar trebui sa includa toate asociatiile de editori, dar, si in acest caz, reunirea completa nu a fost posibila. Ramane ca un simplu deziderat”, a explicat Silviu Lupescu.
Liiceanu atacat
Multe edituri s-au retras din AER si au creat alte asociatii, acuzand ca presedintele AER, Gabriel Liiceanu, promoveaza interesele Editurii Humanitas, pe care o conduce.
„Paralela 45, membra UER, a dorit sa se delimiteze de lipsa de comunicare a conducerii AER si aservirea acesteia fata de interesele presedintelui Gabriel Liiceanu”, a spus Lucian Pricop, director editorial al Editurii Paralela 45.
„Aceasta aparenta concurenta intre asociatii a fost generata tocmai de incapacitatea AER de a armoniza pozitiile, de multe ori divergente, ale editorilor”, a adaugat Pricop.
AER dezminte aceste acuzatii. „Celelalte asociatii nu urmaresc interesele comune ale breslei, ci sunt dominate de vanitate, orgoliu, traind in permanenta cu complexul periferiei fata de AER”, a replicat Doina Marian, director executiv AER.
Asociatiile de edituri, intr-o concurenta acerba
Cele mai importante asociatii de editori sunt:
Asociatia Editorilor din Romania, presedinte Gabriel Liiceanu
Uniunea Editorilor din Romania, fosta Asociatie a Editurilor cu Profil Pedagogic si Cultural, presedinte Mihai Penescu
Asociatia Publicatiilor Literare si Editorilor din Romania, presedinte Ion Tomescu
Asociatia Difuzorilor si Editorilor-Patronat al Cartii, presedinte Lucia Ovezea
Societatea Editorilor din Romania, presedinte Ioan Enescu
Asociatia Cartea Scolara, presedinte Sorin Penes