Un oras deosebit de important pentru economia Israelului, situat la sud de Tel Aviv, Ashdod are peste 200.000 de locuitori si este unul dintre marile centre industriale ale tarii. Tot aici se gaseste si cel mai mare port din Israel, Portul Ashdod. De-a lungul istoriei sale - Ashdod este unul dintre cele mai vechi orase din istorie - orasul a fost stapanit de canaaniti, filistini, israeliti, bizantini, cruciati, arabi, iar Asdod-ul modern, ce poate fi vazut astazi, a fost fondat in 1956, pe locul vechii asezari.
Scurta istorie a orasului Ashdod
Cu o indelungata si interesanta istorie, Ashdod a fost fondat in secolul XVII IdHr, cel putin de atunci dateaza primele dovezi arheologice, de la fortificatii si cladiri la drumuri si depozite de cereale. Mai tarziu, inca din perioada Canaanita, devenise deja un important port la Marea Mediterana si un oras care se dezvolta rapid datorita comertului in crestere. Cucerit de filistini, a devenit unul dintre principalele orase ale acestora, iar aici a fost ridicat un templu in cinstea zeului Dagon. Cucerit de asirieni in 734 IdHr, a fost din 712 IdHr capitala unei provincii asiriene. Pe masura ce puterea gloriosului imperiu asirian slabea, egiptenii au inceput asedierea Ashdod-ului, atrasi mai ales de locatia acestuia, iar dupa 29 de ani de asedii si lupte orasul a fost in sfarsit cucerit. Dupa dominatia filistinilor Ashdod avea sa fie cetate elena, cunoscuta sub numele de Azotus, pentru a fi din nou cucerita, de aceasta data de romani. De aici, lasata ca mostenire de la o generatie la alta, pana la imparatul Tiberius, va deveni in cele din urma, potrivit istoricilor, o asezare evreiasca, avand si o frumoasa sinagoga in zona portului. O comunitate iudaica puternica, ajutata si de deschiderea la mare.
Din pacate, orasul a decazut ulterior si pentru urmatorul mileniu a fost doar o asezare lipsita de importanta. Abia in secolul XX, dupa Razboiul de Independenta (1948 - 1949) teritoriul a fost recucerit, iar orasul modern Ashdod a fost fondat in 1956, la cativa kilometri distanta de locul vechii asezari. In scurt timp Ashdod s-a dezvoltat, a devenit principalul port israelian si un centru industrial de prima importanta, dar si un loc unde cultura si traditiile au fost pastrate. Un oras in egala masura traditional si modern, un loc unde Israelul modern se imbina cu respectarea identitatii istorice si culturale. Si chiar daca este in principal un oras industrial, are suficiente obiective si atractii pentru a merita o vizita.
Obiective :
Orchestra Andaluza Israeliana : aici veti gasi celebra Orchestra Andaluza Israeliana, care interpreteaza compozitii andaluze, ajungand sa fie cunoscuta in intreaga lume. Aceasta originala formatie a primit in 2006 Premiul Israel.
Conservatorul : in Ashdod puteti vedea Conservatorul ACADMA, una dintre cele mai apreciate institutii de invatamant din Orientul Mijlociu. Deschis in 1966, Conservatorul este un centru cultural si artistic foarte important in viata orasului, iar multi dintre absolventi sunt astazi membri ai orchestrelor din intreaga lume.
Centrul de Arta : MonArt este un centru de arta deschis recent, reunind scoli de arta, ateliere si gazduind adesea evenimente diverse, de la spectacole de teatru si concerte la expozitii de pictura.
Muzeul Korin Maman : interesant muzeu de istorie si arheologie, foarte apreciat de vizitatori mai ales pentru expozitia permanenta dedicata lumii fillistine. Periodic aici sunt prezentate si expozitii temporare de arta.
Muzeul de Arta din Ashdod : poate fi vizitat la MonArt si are nu mai putin de 13 sali, unde veti descoperi atat lucrarile artistilor israeliene moderni si contemporani, cat si lucrari ale artistilor straini.
Iulie 2008