Artmark - Palatul Cesianu-Racovita
Numit hiperbolic de la “Luceafar” la “Poet nepereche”, Eminescu ramane in cultura nationala drept un mare poet liric si un liant al romanilor de pretutindeni.
Licitatia unei colectii Mihai Eminescu contine obiecte de o mare incarcatura emotionala, legate de destinul poetului: o fotografie rara de Bernhard Brand din biblioteca Petre Popescu Gogan (arhivar al Academiei Romane) reprezentand un portret de la 19 ani (pret de pornire: 800 euro); din aceeasi colectie o fotografie inedita a Veronicai Micle (pret de pornire: 800 euro). Acestora li se adauga cartea de vizita a poetului ca prim redactor al ziarului “Timpul” (pret de pornire: 200 euro).
Veronica Micle
O piesa inedita este si cufarul marcat "M. Eminovici" (pret de pornire: 5.000 euro). Acesta a apartinut marelui poet de-a lungul intregii sale vieti. Calator in tara si in Europa, de la varsta de 8 ani, Eminescu transforma banalul geamantan intr-un tovaras nelipsit.
Tot in seara de 22 iunie vor fi prezente in licitatie numeroase editii princeps. Dintre acestea amintim: "Poesii de Mihail Eminescu", Bucuresti, editura Socec, 1884, editia Princeps in coperta originala, piesa bibliofila de raritate extrema (pret de pornire: 6.000 euro). Aceasta editie contine, dupa cum nota Titu Maiorescu in prefata: “Scrierile poetice, chiar si cele incepatoare, ale unui autor, care a fost inzestrat cu darul de a intrupa adanca sa simtire si cele mai inalte gandiri intr-o frumusete de forme, sub al carei farmec limba romana pare a primi o noua viata.”
De mare insemnatate culturala sunt si: "Poesii", colectia tuturor editiilor Maiorescu (editiile I-XVI, 1883-1936), singura de acest fel completa (pret de pornire de 9.000 de euro); Almanachul "Romania Juna", anul I, continand princepsul poeziei "Luceafarul", cu coperta originala, 1883 (pret de pornire: 1.000 euro), Revista "Familia" anul V, continand princepsul poeziei "Domnului F.J.", 1869 (pret de pornire: 600 euro), Veronica Micle, "Poesii", editie princeps, 1887 (pret de pornire: 1.500 euro).
Printre raritati mai mentionam si: "Convorbiri literare", anii I-XXV, cuprinzand majoritatea primelor aparitii literare ale clasicilor romani din a doua jumatate a sec. XIX, printre care Eminescu, Creanga, Alecsandri, Negruzzi etc, 1867-1892 (pret de pornire: 5.000 euro); o scrisoare redactata si semnata olograf de Capitan Matei Eminovici (Eminescu) catre editorii Saraga, 1897 (pret de pornire: 1.700 euro); George Calinescu, "Viata lui Mihai Eminescu", editia I, 1932, un exemplar ce poarta autograful Reginei Maria (pret de pornire: 600 euro).
Iunie 2017