Artmark, Palatul Cesianu-Racovita, marti 9 mai 2017, orele 19:00
Licitatia „Clavecinul regilor. De la Versailles la Peles” este un eveniment organizat de Asociatia Antiqva, in asociere cu casa de licitatii Artmark, cu scopul de a contribui la strangerea de fonduri destinate restaurarii clavecinului istoric Taskin de la Muzeul National Peles. Asociatia Antiqva reuneste iubitori de muzica veche, fiind cunoscuta pentru proiecte statornice si valoroase de promovare a muzicii vechi, intre care Festivalul de Muzica Veche Bucuresti, Stagiunea de Muzica Veche si prezentul demers – proiectul Taskin.
In licitatie vor fi prezente aproximativ 60 de lucrari apartinand unora dintre cei mai importanti artisti romani contemporani care, prin acest eveniment caritabil, isi leaga simbolic operele de destinul unui instrument rarisim. Ion Grigorescu, Stefan Ramniceanu, Mircea Cantor, Horea Pastina, Viorel Marginean sunt doar cativa dintre artistii romani consacrati care contribuie la acest proiect exemplar.
Clavecinul de la Peles a fost cumparat de catre Felix Bamberg pentru colectia regelui Carol I. Felix Bamberg, doctor in filosofie, istorie si estetica, autor al unor remarcabile studii de istorie a artei si, in acelasi timp, expert de arta si colectionar, diplomat al Prusiei si apoi al Germaniei, este cel care il indeamna pe rege sa participe la licitatiile mai importante din Europa epocii pentru formarea colectiei regale de tablouri si obiecte de arta.
Povestea clavecinului incepe intr-un atelier din Antwerp la 1621, fiind creatia lui Andreas Ruckers. Dupa un secol si jumatate, clavecinul a ajuns in atelierul vestitului constructor parizian de clavecine Pascal Taskin. El readuce instrumentul la viata, dandu-i cetatenie franceza si transformandu-l intr-un clavecin cu doua manuale si patru registre. Initial in proprietatea familiei regale a Frantei, apartinand Doamnei Élisabeth, sora Regelui Ludovic al XVI-lea, clavecinul avea sa devina instrumentul de suflet al reginei Elisabeta, patroana a artelor, mare iubitoare a muzicii si a poeziei.
Astazi, instrumentul face parte din Patrimoniul National fiind clasat in categoria „Tezaur”. Proiectul de restaurare implica o echipa de experti internationali si romani, iar clavecinul Taskin, care a fost „mut” din perioada comunismului pana in prezent, va putea fi admirat si ascultat din nou, ca urmare a proiectului actual de restaurare. Proiectul mai cuprinde realizarea unui album si a unui film documentar, realizarea unor inregistrari de muzica baroca, precum si prezentari publice ale instrumentului si organizarea unei stagiuni cu concerte de clavecin sustinute de importanti clavecinisti europeni.
Va prinde oare din nou glas minunatul clavecin? Seara de 9 mai este una decisiva pentru soarta unuia dintre foarte putinele instrumente istorice ale Romaniei!
Aprilie 2017