Daca antrenorii din salile de fitness sunt cam la acelasi nivel cu fotografii (fireste, nu cei cu numeroase colaborari, un portofoliu impresionant si un nume celebru) si castiga cel putin 25 000 de dolari anual, compozitorii (din nou, nu cei care s-au impus deja pe piata), ghizii (ce diferenta fata de Romania) sau maseurii bine pregatiti ajung sa castige dublu si chiar mai mult in fiecare an.
Profesii pur tehnice ca cea de programator (foarte cautata si bine platita pretutindeni) sau de operator in centralele de producere a energiei (cu siguranta o specializare dificila) aduc peste 70 000 de dolari anual, insa marea surpriza vine odata cu cea de a treia pozitie a clasamentului, ocupata de... artistii plastici, cu peste 100 000 dolari. Insa norocosii care ajung sa castige suficient din arta lor sunt cel putin teoretic depasiti cu putin de profesia care ocupa cea de a doua pozitie a topului, la mica distanta de marele castigator - redactor. Ca freelancer un scriitor bun, daca nu chiar foarte bun, isi poate alege proiectele de care este interesant si ajunge sa castige cel putin o suta de mii de dolari pe an dupa ce ajunge sa fie cunoscut si isi formeaza o retea de clienti.
Insa castigatorul acestui inedit top adaptat realitatilor americane ramane insa aparent modestul optometrist, specialistul atat de util care face intr-un cabinet oftalmologic tratamentele de corectare pentru ochi, cel care prescrie in esenta dioptriile corecte. Si surprinzator este ca un optometrist bine pregatit castiga lejer peste 120 de mii de dolari in fiecare an, asa ca multi s-ar putea sa se gandeasca serios la o schimbare a profesiei.
Foto: flickr.com
Noiembrie 2016