Pictorul a realizat una dintre cele mai cunoscute dintre lucrarile sale, "Noapte instelata", la St Remy, in 1889, unde era internat tocmai din cauza crizelor declansate de migrene.
Vincent Van Gogh |
Dar van Gogh nu a fost singurul artist care s-a luptat cu migrenele, un alt exemplu fiind George Seurat, care a inceput sa lucreze ca impresionist, pentru ca ulterior sa dezvolte celebra tehnica poantilista, unii specialisti ajungand la teoria conform careia tehnica ar fi aparut chiar in urma durerilor resimtite.
Georges Seurat |
Nici in randul scriitorilor nu au lipsit suferinzii de migrene, cel mai cunoscut dintre acestia fiind Lewis Carroll, faimos pentru cartea sa "Alice in Tara Minunilor", in acelasi timp un remarcabil fotograf, cu un talent inovativ care a surprins in vremurile de inceput ale acestei arte. Se pare ca in scrierile sale Carroll a fost influentat de migrene, celebra Pisica de Cheshire fiind, dupa unii comentatori, un simbol al afectiunii, pentru ca straniul personaj, ce apare brusc si se sterge incetul cu incetul, cu un rol important in poveste, nu poate fi vazuta decat de Alice. O alta referinta este scena in care Alice este orbita de lumina lunii, fiind cunoscut ca cei care sufera frecvent de migrene ajung sa fie extrem de sensibili la lumina.
Dintre artistii contemporani care sufera de migrene se afla si fotograful Michael John Coleman, cunoscut pentru compozitiile sale surprinzatoare si laureat al mai multor premii. Acesta este si fondatorul M.A.G.N.U.M (Migraine Awareness Group : A National Understanding for Migraineurs), organizatie care aduce in atentia publicului problemele celor care sufera de migrene, prin diverse medii de exprimare, considerand migrena o maladie neurologica reala si nu doar o inventie ipohondra. Coleman a suferit inca din adolescenta de dureri puternice de cap, mai ales din cauza variatiilor de presiune, reusind sa transpuna in printurile sale ciudate, monocrome, senzatiile simtite. Sensibilitatea exagerata fata de lumina l-a facut pe artist sa prefere bezna camerei obscure, unde acesta se refugia tot mai des pentru a lucra.
A refuzat mereu sa lucreze cu luminile clasice de studio, preferand variante alternative, care ii permit privitorului sa perceapa mai curand atmosfera si impresia imaginii decat detaliile acesteia. Coleman s-a luptat adesea cu crize de migrena care puteau dura mai bine de doua saptamani si care i-au afectat viata la fel ca orice boala grava, iar singura arma cu care putea lupta a ramas arta fotografica, prin intermediul careia incearca sa prezinta natura si universul celor care sufera mereu de migrene. MAGNUM a aparut tocmai din necesitatea unei organizatii care sa ii reuneasca pe cei afectati si care sa le ofere sansa unei vieti normale.