Prin acest program, numit provizoriu Promocult, ministerul pune la bataie intre trei si cinci milioane de euro, fonduri nerambursabile, pentru proiecte care vor duce artele vizuale, cartile, dansul, muzica, teatrul si filmul romanesc in celelalte tari membre, intre 1 mai si 1 decembrie.
Fiecare proiect poate primi maximum 100.000 de euro, dar cei care-l propun trebuie sa asigure 10% din totalul costurilor. Evaluarea si finantarea proiectelor se vor face prin Administratia Fondului Cultural National (AFCN), unde se vor depune in perioada 15 martie-15 aprilie. Ministerul va solicita uniunilor de creatie, operatorilor culturali si universitatilor sa faca propuneri pentru comisiile de evaluare, care vor avea intre trei si cinci membri.
Printre criteriile dupa care aceste comisii vor nota propunerile se numara originalitatea si calitatea artistica, fezabilitatea, relevanta si impactul proiectelor, dar si capacitatea administrativa si financiara a aplicantilor. Ministrul a precizat ca toate datele necesare pentru intocmirea dosarelor se vor afisa saptamana viitoare, pe www.cultura.ro. El recunoaste ca perioadele de desfasurare sunt prea scurte, dar motiveaza prin faptul ca va functiona ca un program-pilot, iar legislatia restrictiva nu poate fi schimbata anul acesta.
Catalina George