Chiar daca geologic au o varsta de peste 100 de milioane de ani, izvoarele Les Bouillens atrag atentia comunitatilor umane intai in epoca Romana. O legenda spune ca Hanibal s-ar fi oprit aici cu trupele, in anul 218 i. Hr., dupa infrangerea romanilor.
Dincolo de povesti, se stie cert ca exceptionalele calitati ale apei Pierrer au fost recunoscute oficial in anul 1793 la Vergeze, Franta. Inca de la inceput, culoarea aleasa pentru recipientele din sticla a fost verdele iar acest lucru nu intamplator. Nuanta sticlei, spun cei care au studiat compozitia, si proprietatile apei joaca rol important in conservarea gustului, pe care consumatorii il descriu in nenumarate feluri, insa cel mai frecvent astfel: “proaspat”, “clar”, “curat”, “revigorant” si plin de personalitate. Cel care a impus design-ul sticlelor, inspirandu-se din forma ghindelor, dupa o vizita memorabila la New Delhi, a fost Sir Saint-John Harmsworth, proprietarul izvoarelor minerale la vremea inceperii exploatarii.
Apa minerala Perrier este una dintre putinele care pastreaza in sticla acelasi nivel de carbonatare cu cel din sol. Altfel spus, fie ca o savurezi la izvor sau intr-un restaurant de lux din Franta, senzatia si gustul sunt identice. Perrier ia nastere din combinatia a trei surse de apa: prima trece printr-un strat de nisip acvifer, ascuns sub campia Languedoc, a doua parcurge straturile de calcar din regiunea dealurilor Garrigues, la nord de Nimes, iar a treia este de origine vulcanica si iese la suprafata mineralizata.
La inceput aroma oferita de producatori a fost de lamaie, cea de grapefruit rosu alaturandu-se abia in 2007. Perrier ofera si gusturi mai putin obisnuite, cum ar fi de menta sau de ghimbir si cirese. Perrier poate fi savurata in numeroase feluri, dar cel mai bine ca bautura racoritoare. Aceasta reprezinta o alternativa delicioasa la sucurile cu multe chimicale si la cele care contin cofeina, alcool sau aditivi.
Mai putin cunoscut este faptul ca Perrier s-a impus datorita colaborarilor avute in materie de design cu diferiti artisti plastici de renume, spre a surprinde cat mai fidel spiritul epocii. Asa s-a intamplat, de pilda, cu Jean Effel, Carlu, Cassandre, Villemot, Savigna, Morvan, Salvador Dali si Andy Warhol, personalitati care au tesut adevarate legende in jurul acestei bauturi privilegiate.
Noiembrie 2013
I. C.
editor artline.ro