British Museum este una dintre institutiile culturale care au reusit sa depaseasca diferendele politice, sociale sau economice, pentru a veni de fiecare data in sprijinul artei. Ultima expozitie deschisa in cadrul muzeului "Word Into Art - Artists Of The Modern Middle East" (Vorbind despre arta - Artistii Orientului Mijlociu de astazi) a devenit spatiul unde expun artisti din Irak, Liban, Iran, Siria, Egipt, Sudan, Maroc, Palestina, Tunisia si Libia - in total 86 de artisti. Chiar daca unii dintre acestia locuiesc inca in tarile de origine, multi au plecat, formand in prezent in Occident o diaspora a Orientului Mijlociu. Acest exil auto-impus a oferit insa acestora sansa de a se familiariza cu arta si gandirea occidentala, dar si sa se impuna direct pe piata de arta.
Muzeul a organizat aceasta expozitie in colaborare cu Dubai Holdings, incercand sa prezinte arta contemporana din spatiul Orientului Mijlociu si felul in care aceasta reflecta chestiunile legate de identitate si politica, dar si mostenirea artistica specifica fiecarei regiuni.
Expozitia se desfasoara in perioada 18 mai - 3 septembrie si este impartita in patru sectiuni distincte. Prima, dedicata textelor islamice sacre, descrie relatia dintre scrierea araba si religia islamica, demonstrand vitalitatea pe care o pastreaza si astazi caligrafia lumii islamice. Traditia literara a Orientului Mijlociu, farmecul etern al poeziei arabe si persane, valoarea scrierilor ganditorilor Sufi sunt evocate in cea de a doua sectiune, Literatura si Arta. Cea de a treia, "Deconstructia Lumii", prezinta utilizarea caligrafiei in arta abstracta a Orientului Mijlociu de la jumatatea secolului XX si pana in prezent. "Identitate, Istorie si Politica" examineaza modalitatea in care cuvintele incluse in compozitii pot constitui adevarate instantanee ale istoriei, dar si comentarii sociale si reactii instinctuale la conflictele care macina aceasta regiune. Paradoxal, in ciuda razboaielor si a instabilitatii politice, Irakul este cel mai bine reprezentat, atat ca numar de artisti valorosi, cat si ca forta de influenta. Poezia si arta Irakului au jucat un rol major in cultura Orientului Mijlociu. Chiar daca in timpul regimului lui Saddam Hussein existenta artistilor nu a fost deloc usoara, existand adesea conflicte - in special intre artistii care serveau regimul si cei care doreau sa fie independenti - arta a continuat sa existe si sa se dezvolte in aceasta tara. Astazi multi artisti irakieni aleg exilul din cauza nesigurantei din tara lor, dar isi pastreaza identitatea creativa indiferent de mediul in care ajung.
Libianul Ali Omar Ermes foloseste in compozitiile sale formele unei singure litere, in acest caz litera K (Harf al kaf). Litera K, de diferite dimensiuni si culori, este evidentiata in textele inserate in compozitii, de preferinta versuri clasice ale culturii islamice.
Directorul British Museum considera aceasta expozitie un eveniment unic in Europa, care demonstreaza complexitatea si cultura Orientului Mijlociu. In afara expunerii lucrarilor vor mai fi organizate conferinte, seminarii, intalniri cu artistii, seri de lectura. Mai mult, in cadrul unei retrospective cinematografice vor fi prezentate si cele mai noi productii din Turcia, Africa de Nord si Orientul Mijlociu.
Mai 2006