De curand s-a incheiat cea de-a XI-a editie a Bienalei de la Florenta – Expozitie internationala de arta contemporana, care s-a desfasurat in Pavilionul Spadolini din Fortezza da Basso din Florenta.
Prestigioasa manifestare a vazut participarea a peste 450 de artisti din intreaga lume care au prezentat propriile lucrari intr-una din cele mai importante vitrine ale artei contemporane internationale. in acest mediu se incadreaza si lucrarile celor zece artisti romani prezenti la Florenta.
Editia ce s-a incheiat de curand, intitulata «eARTh: creativitate si sustenabilitate», a acordat premii pentru urmatoarele categorii artistice: desen si caligrafie, pictura, tehnica mixta, sculptura, arta ceramica, arte textile, bijuterii de arta, fotografie, arta digitala, arta video, performance si instalatie.
In data de 15 octombrie 2017, juriul international, constituit din personalitati marcante ale artelor si culturii, a acordat Premiul «Lorenzo il Magnifico» castigatorilor fiecarei din cele sase categorii. Cinci dintre artistii romani au fost premiati:
Maria Roxana Cioata, premiul I la categoria ceramica, care a participat cu lucrarea intitulata «Portret». Maria Cioata este membra a Uniunii Artistilor Plastici din Romania, este ceramista, graficiana si scenograf, a expus in tara si in strainatate (Bulgaria, Germania, Italia, Portugalia) in expozitii personale si colective. Criticul de arta Mihai Plamadeala considera ca «rafinamentul operelor sale si componenta-i experimentala, mereu asociata cu arderea, conduc la concluzia ca in lucrarile Mariei Roxana Cioata elementele lumii fac parte dintr-o tesatura in care legaturile invizibile sunt sugerate de asocierea corpurilor ceramice, adesea fretate cu sarma sau plasa. Dincolo de efectele vizuale implicite, filtrarea si dispersia luminii sau expansiunea vectoriala a spatiului fac parte din limbajul ei artistic».
Horia Manolache, Premiul al IV-lea pentru categoria fotoghrafie, a participat lucrarile intitulate «Joel». Absolvent al «Academy of Art University» din San Francisco si de Film Making in Romania, a fost distins cu numeroase premii internationale si o mentiune la targul «Perimeter of the world» din Rayko. Lucrarile sale au aparut pe importante ziare si reviste precum: «Rangefinder Magazine», «Forbes», «Life», «Forbes Up», «Lenscratch», «Fotorelevance», «Huffington post».
Alina Aldea, premiul al V-lea la categoria desen si caligrafie, a participate cu seria de lucrari intitulate “Black”. Alina Aldea este o artista care a expus in expozitii personale si colective atat in tara cat si in strainatate (Italia, Japonia, Suedia).
Ruxandra Sibil Mermeze, premiul al V-lea la categoria textile, cu lucrarea intitulata “Coloana”. Nascuta in 1955 la Ploiesti este absolventa de textile la Institutul de Arte Vizuale «Nicolae Grigorescu» in 1987. Membru a Uniunii Artistilor Plastici isi desfasoara activitatea la Bucuresti. In 1990 a castigat premiul U.A.P. la categoria textile. A participat la peste 80 de expozitii in lume si a organizat opt expozitii personale la Bucuresti, Riga, Estonia si Geneva.
David Leon Olteanu, premiul al V-lea la categoria ceramica pentru lucrarea intitulata “Univers”. Angajat in exprimarea modularitatii in arta, artistul demonstreaza o constanta atentie la repetarea formelor si modulului, considerat ca unitate a instalatiei. Modularitatea este caracteristica intrinseca a trupurilor care este si o modalitate pentru a percepe natura.
Participarea artistilor romani la cea de-a XI-a editie a Bienalei Internationale de la Florenta s-a facut si cu sprijinul Institutului Cultural Roman, prin Accademia di Romania din Roma si Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia, contribuind la consolidarea imaginii culturii romane in Italia si in general la nivel european, la promovarea inalt calitativa a valorilor culturale romanesti si a operelor reprezentative ale artistilor formati si afirmati in tara noastra.