In vederea promovarii artei emergente din Romania, ICR Madrid prezinta o mostra din istoria benzii desenate romanesti si din banda desenata actuala in cadrul Salonului International de Banda Desenata din Barcelona, care va avea loc in peritada 3-6 mai 2012, la Fira Barcelona – Montjuïc, pavilion 8.
Salonul International de Banda Desenata de la Barcelona, recunoscut deja ca unul dintre cele mai importante evenimente din domeniu, sarbatoreste anul acesta a 30-a editie. Cu aceasta ocazie, organizatorii au pregatit un program amplu ce include expozitii, activitati culturale si autori cu renume din domeniul benzii desenate.
In acest context, ICR Madrid va prezenta o expozitie "Benzi desenate romanesti", curator: Alexandru Ciubotariu, o selectie care prezinta prin intermediul a trei etape: "Varsta de Aur" (1891-1947), "Socialism si BD" (1948-1989) si "Banda Desenata Contemporana" (1990-2011) atat evolutia fenomenului si a tehnicii BD in Romania (trecerea de la alb-negru la color, rafinarea scenariilor, a detaliilor, complicarea sau simplificarea bulelor de dialog), cat si paradoxurile acestei evolutii. De asemenea, o selectie de publicatii de profil va extinde domeniul benzii desenate catre comics DIY (Do It Yourself) de genul fanzine (tiparite pe hartie reciclabila, usor de confectionat) si fenomenul otaku/ cosplaying. Invitatii Andreea Chirica, autoare cunoscuta in Romania pentru romanul sau grafic The Year of the Pionner, si Cristian Darstar, autor tanar si multidisciplinar, agitator cultural influentat de manga, vor transforma standul pe parcursul celor 4 zile de targ printr-un work in progress.
Andreea Chirica (Bucuresti, Romania. 1978)
Ii place sa deseneze detalii (a inceput de la 5 ani, a continuat in liceu, la universitate – la teatrologie, si o face si acum, in pauze, la agentia de publicitate unde lucreaza ca si copyright) - fie ca este vorba de franturi de conversatii, fragmente de realitate imediata si banala, schite sau franturi de atitudini urbane. Din 2009 isi aduna amintirile din copilarie sub forma de desene pe blogul omienouasute86.blogspot.com, proiect care s-a concretizat intr-o cronica naiva a vietii de elev din 1986, primul sau roman grafic The Year of the Pioneer, care a fost publicat in 2011 de Hardcomics. Romanul documenteaza viata unui copil de 7 ani pe parcursul anului 1986. Perspectiva autoriala lasa in mare parte loc celei a personajului, evenimentele fiind redate, atat din punct de vedere stilistic cat si narativ, cu ochii unui copil. Cele peste 100 de pagini ilustrate alb-negru parcurg un an –1986 – din copilaria fiecarui roman nascut la sfarsitul anilor 70 sau inceputul anilor 80. Mai multe proiecte pe blogul personal: dessinscalins.blogspot.com.
Cristian Darstar (Brasov, Romania. 1986)
A studiat grafica la Universitatea de Vest din Timisoara si e pasionat de benzi desenate, manga si cultura otaku de cand era copil, Astro Boy si Black Jack de Osamu Tezuka fiind printre primele surse de inspiratie. A inceput sa predea ateliere de desen din liceu la Asociatia Musashino din Brasov, continuand cu ateliere de manga, realizate saptamanal, dupa terminarea facultatii. Portofoliul sau include animatii, ilustratii si benzi desenate pentru publicatii si companii de profil din Romania: Cosplay Gen, Otaku Magazine, Helion, Sunete, Mecha Revolutions si altele. De asemenea, din 2005 colaboreaza cu Otaku Entertainment, iar din 2006 participa in expozitii si festivaluri de profil din Romania (Bucuresti, Timisoara, Arad, Brasov). O alta pasiune a sa este comics-ul DIY, in cadrul Cenaclului SEFEU colaborand la editarea unor fanzine nationale, care cuprind benzi desenate, ilustratii si texte. Blogul personal este dinauntru.blogspot.com.
Mai 2012