La ediția din acest an a Bienalei de Arta Contemporană de la Florența România va fi reprezentată de artistii plastici DANIEL ALEXANDRU BADEA din București, MIRCEA TITUS ROMANESCU din Piatra Neamț si CĂLIN RAUL ANTON din Cluj-Napoca.
Bienala de la Forența este cel mai important eveniment artistic expozițional de la finele acestui an in perioada 5-13 decembrie 2009. Evenimentul se va desfășura sub înaltul patronaj al Președintelui Republicii Italiene și va fi oficializat de Ministerul Culturii din aceasta țara, Regiunea Toscana, Provincia si Orașul Florența. Expoziția va fi situata la parterul Sălii Spadolini în centrul expozițional Fortezza da Basso, Florența.
Cu o sală de 11 mii mp și cu participarea a peste 800 de artiști din 74 de țări, Bienala de la Florența este cea mai mare expoziție de artă contemporană din lume. În interiorul ei vor fi amplasate scene în care vor avea loc în fiecare zi concerte, conferințe și spectacole cu prezența activa a tuturor artiștilor.
Artiștii participanți au fost selectați de către un juriu internațional format din urmatorii membri - prof. PASQUALE CELONA – Președintele Bienalei - STEFANO FRANCOLINI – Director Artistic al Bienalei, Istoric de Artă, Florența Italia - MATTY ROCA – Curator, Muzeograf Internațional, Istoric de Artă, Cancun, Mexic - ELZA AJZENBERG – Coordonator al Programului de Istoria Artei și Estetică al Universității din Sao Paolo, Brazilia. - R.B. BHASKARAN – Fost Președinte al Lalit Kala Akademi, Academia Națională de Artă, India - DOMINIQUE EDOUARD BAECHLER – Profesor de Istoria Artei, Critic de artă, Paris, Franța - GREGORIO LUKE – Critic de artă, Curator și Expert în Artă Latino-Americană, Long Beach, CA. USA. - ROSA TEJADA – Profesor Ascociat la Metrolopolitan Museum of Art, NY, USA - FRANCESCO BURANELLI – Manager General al Comisiei Pontificale pentru Patrimoniul Cultural Religios, Italia -GERFRIED STOKER – Director Artistic al Ars Electronic Centre, Linz, Austria -BIANCA LAURA PETRETTO – Curator și Jurnalist, Expert în Artă Moderna și Arta Asiatică, Italia -PANG BANG BEN – Artist, Profesor al Academiei din Beijing, China.
În 2001 Organizația Națiunilor Unite a recunoscut Bienala de la Florența ca un partener oficial in programul „Dialog Între Civilizații”, un program bine desfășurat de Bienală având un numar cresător de participanți de pe tot mapamondul, de la o ediție la alta. La ediția din 2007, 816 artiști din 73 de țări, de diferite etnii, limbi, religii, tradiții, au găsit prin artă o limbă comună prin care sa își comunice valorile culturale într-o perfectă armonie.
Koffi Annan a declarat atunci: „Cred că dialogul este o oportunitate pentru oamenii de diferite culturi si traditii sa se cunoasca unii pe altii mai bine, chiar daca locuiesc pe colturi diferite ale lumii sau pe aceeeasi strada. Artistii au un rol special de jucat in lupta pentru pace.
Artistii nu vorbesc numai cu oameni, ei vorbesc pentru oameni. Arta este o arma impotriva ignorantei si a urii, ea este reprezentantul cel mai de seama al constiintei umane.”
Pentru pictorul Călin Raul Anton aceasta este cea mai importantă participare internațională a sa de până acum care urmeaza dupa cele din: 2002 International Art Expo New York, 2006-2008 Art Event Anvers, 2007 Art in Ahoy Rotterdam, 2008- En Suivant le Soleil- Paris, 2009- Le chemin du soleil- Midi Pirinee.
La Florenta el va expune 3 compoziții de factura simbolico-metafizica: „Citadela”, „Autoportret alegoric” și „Mesagerul”, lucrări despre condiția sa ca artist european care traieste in Romania , lucrari despre traditie, mit si realitate.
1 Decembrie 2009