Institutul Cultural Român din New York
ICRNY prezintă cele mai recente articole
despre artiştii români în presa din SUA
10 Noiembrie 2007
Hollywood-ul e cu ochii pe actorii români
Karen Durbin scrie în ediţia de duminică, 4 noiembrie 2007, a The New York Times despre tinerii actori de succes urmăriţi îndeaproape de producătorii de la Hollywood. Dintre cei cinci, două actriţe sunt din România.
Anamaria Marinca este remarcată pentru construcţia excepţională a personajului Otilia în 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile (vezi attachment). Articolul despre actriţa româncă vine ca urmare a prânzului cu jurnaliştii americani de cinema organizat de Institutul Cultural Român din New York, unde Karen Durbin a avut ocazia să-i întâlnească pe Anamaria Marinca şi Cristian Mungiu.
Cealaltă actriţă de origine română, Alexandra Maria Lara câştigă atenţia criticului pentru triplul său rol în ultimul film al lui Francis Ford Coppola, Tinereţe fără tinereţe.
Filmul românesc, la nivelul marilor mişcări culturale ale lumii
The Washington Post, îşi deschide ediţia din 7 noiembrie 2007 cu un lung şi detaliat articol despre cinematografia românească. Philip Kennicott, autorul articolului, compară exploziile de creativitate care au loc de câţiva ani în filmul românesc cu renaşterea romanului în Londra secolului al XIX-lea şi cu înflorirea expresionismului abstract în New York-ul de acum o jumătate de veac. „Ceea ce se întâmplă azi în filmul românesc se ridică la nivelul marilor mişcări culturale”, consideră Kennicott. Pentru documentarea articolului, Institutul Cultural Român din New York i-a pus la dispoziţie criticului de la Washington Post copii ale tuturor filmelor pe care acesta le menţionează.
În aceeaşi săptămână, Express, o altă publicaţie a Washington Post, îşi începe prezentarea programului Festivalului de Film al Uniunii Europene cu 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile, pe care îl recomandă ca principala piesă de rezistenţă a festivalului. Proiecţiile filmului lui Cristian Mungiu în cadrul festivalul de la Washington s-au făcut cu casa închisă, cererea fiind atât de ridicată încât organizatorii au fost nevoiţi să mute proiecţia într-o sală de dimensiuni mai mari.
4, 3, 2, favorit la Oscar
The Hollywood Reporter menţionează 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile drept unul dintre marii favoriţi la Oscarul pentru film străin în două articole publicate în aceeaşi zi (9 noiembrie 2007).
Primul dintre ele, scris de Gregg Kilday, este dedicat exclusiv lui Cristian Mungiu, al cărui succes la Cannes l-a propulsat pe regizorul român în prima linie a cinematografiei mondiale. Criticul porneşte de la întrebarea privind importanţa comercială a trofeului, urmată de un interviu cu Mungiu.
Un alt articol, de Stephen Galloway, dezbate regulamentul controversat al secţiunii “Film străin” la Premiile Oscar, care împiedică producţii de înaltă calitate să intre în competiţie. Cel mai aşteptat film la Oscar în 2007 (an care stabileşte un nou record de înscrieri la secţiunea film străin) este, în opinia sa, 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile al nou-venitului Cristian Mungiu. Însă natura sensibilă a temei şi felul în care regizorul român o abordează îi poate îndepărta pe membrii ceva mai conservatori ai juriului, remarcă Galloway.
Un alt articol din The Hollywood Reporter (5 noiembrie 2007) menţionează filmul lui Cristian Mungiu drept una dintre cele mai competitive înscrieri la Premiile Academiei Europene de Film. Scott Roxborough observă, de asemenea, că 4, 3, 2 se află printre puţinele filme est-europene admise în concurs şi singurul cu un număr mare de nominalizări, „bătrâna Europă occidentală” dominând în continuare toate categoriile.
sursa: Comunicat
Institutul Cultural Român din New York
Site: www.icrny.org