Fiecare din tarile vizitate trebuie sa desemneze un curator, care sa stabileasca tema expozitiei si sa aleaga lucrarile pe care vrea sa le aduca in tara sa.
Din Romania a fost ales curatorul Muzeului National de Arta Contemporana si cel care se va ocupa de pavilionul romanesc de la Bienala de la Venetia, Mihnea Mircan. El a decis ca aceasta a sasea expozitie din periplul "Colectii fara frontiere", desfasurata la Bucuresti, sa fie numita "Obiecte sublime". Opere alese de el au in comun regandirea unei categorii estetice, din punctul sau de vedere, uitate: sublimul. Dar, in expozitia creata la Bucuresti, sublimul nu este raportat la "frumos", ci la dimensiunea politica a artei contemporane. Cu 30 de lucrari realizate de 18 artisti, expozitia de la MNAC este de altfel si cea mai mare expozitie de arta contemporana franceza deschisa in Romania dupa 1989.
In cadrul aceluiasi proiect, la sediul Institutului Francez din Bucuresti vor fi prezentate si instalatiile unui tanar artist francez, Julien Discrit. Atat in interiorul, cat si in exteriorul institutului vor fi expuse trei lucrari ale acestuia, precum si una care va fi construita la Bucuresti. Aceasta din urma este o instalatie alcatuita din drapelele europene care au fost propuse initial spre aprobare Consiliului Europei. Toate propunerile prezentate de artistul francez la Bucuresti au fost atunci respinse si subiectele instalatiei francezului sunt tocmai motivele pentru care aceste propuneri nu au fost acceptate. "M-a interesat ce a motivat Consiliul Europei in acea vreme, sa incerce, dincolo de uniunea vamala si economica, sa dea Europei un simbol al unitatii", a explicat Discrit. Experimentul cu drapelele este o "constatare a unui esec". Legat de deschiderea expozitiei, Institutul Francez organizeaza vineri si un colocviu. Aici, o parte din directorii Fondurilor Regionale de Arta Contemporana, din ale caror colectii sunt expuse lucrari la Bucuresti, vor discuta cu oameni care se ocupa de arta in Romania, intr-o dezbatere despre colectii publice si colectii private. Iar parteneriatul intre Institutul Francez si MNAC va continua anul acesta cu inca trei evenimente legate de arta franceza contemporana. In iunie, muzeul va prezenta o colectie de opere contemporane Societe Generale, iar o prezentare multimedia pe tema mobilitatii va avea loc in septembrie. Dar poate cea mai importanta expozitie este cea care va fi deschisa la sfarsitul lui 2007. O importanta parte a operelor din colectia Fondului National de Arta Contemporana franceza, selectate de directorul artistic al MNAC, Ruxandra Balaci, va fi expusa pentru doi ani la Bucuresti. robert.balan@gandul.info