In perioada 6-15 octombrie 2017, in Pavilionul Spadolini din Fortezza da Basso de la Florenta, a avut loc Florence Biennale – a XI-a ediție a Bienalei Internationale de Arta Contemporana de la Florenta. Cu aceasta ocazie Institutul Cultural Roman, prin Accademia di Romania din Roma si Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia, a susținut participarea artistelor Alina Aldea, Maria Cioata si Maria Manuca la prestigioasa manifestare dedicata diferitelor forme de exprimare artistica contemporana. Astfel, operele acestora au fost selectate, alaturi de cele ale altor sapte artisti romani, de Comitetul International de selectie spre a fi prezentate la Florence Biennale 2017. In cadrul bienalei au fost expuse lucrari de pictura, desen, grafica, sculptura, ceramica, arta textila, fotografie, performance, instalatii etc. ale unor artisti provenind din intreaga lume. Tema ediției din acest an a fost «eARTh: Creativity & Sustainability».
La fiecare editie a Florence Biennale, un juriu international format din personalitati marcante ale artei si culturii acorda Premiul International «Lorenzo Magnificul». La editia a XI-a a Bienalei Internationale de Arta Contemporana de la Florenta, juriul international a desemnat laureatii la urmatoarele categorii artistice: desen si caligrafie, pictura, tehnica mixta, sculptura, arta ceramica, arta textila, bijuterie de arta, fotografie, arta digitala, arta video, performance si instalatii. Premiul international poarta numele lui Lorenzo de’ Medici, supranumit «Magnificul» (1449–1492), figura emblematica a istoriei florentine, umanist si mecenat al Renasterii italiene, senior al Florentei din 1469 si pana la disparitia-i prematura.
In cadrul editiei din acest an a Florence Biennale, la categoria arta ceramica, artista Maria Cioata a castigat Premiului I “Lorenzo Il Magnifico”.
Maria Cioata, membra a Uniunii Artistilor Plastici din Romania, este ceramista, graficiana si scenografa, a expus in tara si in strainatate (Bulgaria, Germania, Italia, Portugalia) in expozitii personale si colective. Criticul de arta Mihai Plamadeala considera ca «rafinamentul operelor sale si componenta-i experimentala, mereu asociata cu arderea, conduc la concluzia ca in lucrarile Mariei Roxana Cioata elementele lumii fac parte dintr-o tesatura in care legaturile invizibile sunt sugerate de asocierea corpurilor ceramice, adesea fretate cu sarma sau plasa. Dincolo de efectele vizuale implicite, filtrarea si dispersia luminii sau expansiunea vectoriala a spatiului fac parte din limbajul ei artistic». La editia curenta a Bienalei Internationale de Arta Contemporana de la Florenta, Maria Roxana Cioata a expuns lucrarea «Portret», o compozitie din ceramica pe suport de lemn.
Alina Aldea este o artista care a expus in expozitii personale si colective in tara si in strainatate (Italia, Japonia, Suedia). La Florence Biennale 2017, artista a adus in fata publicului trei lucrari, intitulate «Black», care fac parte dintr-o serie mai ampla de opere abstracte ce surprind o parte din preocuparile sale artistice, desenul si grafica, diferite prin tehnicile de executie, dar urmarind un numitor comun prin temele abordate. Lucrarile sunt realizate pe suport de hartie neagra, constau in desen in pastel si creion, evocand profunzimea spatiului prin efecte de multiplicare, iluzii perspectivale si prezenta luminii asemenea unui negativ, dar si ciclicitatea si efectele naturale ale reversibilitatii, prin articulari de forme si structuri.
Maria Manuca, membra a filialei Iasi a Uniunii Artistilor Plastici din Romania, a expus in expozitii colective in tara si in strainatate (Israel, Italia, SUA). La Florence Biennale 2017 a participat cu «Rescuing Project for Venice» (ulei pe panza, realizat in 2012) si «Romanian Traditions» (ulei pe panza, realizat in 2015), lucrari reprezentative din portofoliul sau artistic, care vizeaza aspecte ale unicitatii spatiului si timpului romanesc – traditii si istorie – dar si dimensiuni ale patrimoniului cultural universal.
Prezenta artistelor din Romania la prestigioasa manifestare de arta contemporana Florence Biennale 2017 a contribuit la consolidarea imaginii culturii romane in Italia si in general la nivel european, la promovarea inalt calitativa a valorilor culturale romanesti si a operelor reprezentative ale artistilor formati si afirmati in tara noastra.
Octombrie 2017