inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Artele vizuale au concurat filmul la New York

0 Comentarii

Aflat la New York pentru o explorare profesională de mai lungă durată şi activ în pregătirea diverselor evenimente legate de filmul românesc în America, Mihai Chirilov, critic de film şi directorul artistic al Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), este, pentru cîteva luni, „spion” la ICRNY. Jurnalul său de autor e menit să înlocuiască pentru o vreme comunicatele noastre de presă cu impresii pigmentate de savoarea ambianţei şi a contextului larg, redînd cititorilor din România dimensiunea ambiţioaselor concentrate de cultură pe care le producem. (Corina Şuteu, director ICR New York)


 


NEW YORK, 18 martie 2009 - Săptămîna trecută, artele vizuale au concurat filmul. Ioana Nemeş a fost singurul artist român invitat în prestigioasa selecţie de opere contemporane din Tîrgul Volta NY, parte a maratonului de artă Armory Arts Week la New York. Pe 6 martie, Galeria ICRNY a găzduit o conversaţie foarte degajată cu Ioana, intitulată incitant „Despre primitivism şi neîncrederea în Excel”. La rîndul lui, curatorul Mihnea Mircan, actualmente rezident la International Studio & Curatorial program, a rememorat momentul ’89 din perspectiva recentelor lucrări ale unor artişti contemporani, abordînd şi relaţia conflictuală dintre istorie şi spaţiul public, în manifestarea ei cea mai vizibilă: monumentul. Prezentarea lui de la Galeria ICRNY, intitulată „Simulatorul de istorie”, a fost punctată de intervenţiile galeristului Mihai Pop şi ale artistului vizual Cristian Rusu, prezenţi şi ei cu galeria Plan B din Cluj la celebrul tîrg internaţional Armory Show. Rezumatul – tardiv – al acestor evenimente este, la rîndul lui concurat de film: în această seară, sala Auditorium a ICRNY găzduieşte o vizionare specială cu California Dreamin’ (nesfîrşit), în prezenţa actriţei Maria Dinulescu, proaspăt întoarsă de la Festivalul de la Miami, unde a însoţit proiecţia cu Pescuit sportiv.


 


Marilyn_Manson_VoltaNY



Marilyn Manson, lucrare expusă la Volta NY (credit Volta NY)



 


 


Ioana Nemeş, la cîţiva metri de Marilyn Manson


Nu, Ioana Nemeş n-a fost în primele rînduri la un concert Marilyn Manson, şi nici acesta din urmă nu a venit la prezentarea informală pe care Ioana a susţinut-o în intimitatea Galeriei ICRNY. De altfel, nici nu ştiu ce preferinţe muzicale are Ioana; „alăturarea” dintre cei doi am descoperit-o pur şi simplu scanînd lista artiştilor invitaţi cu expoziţii solo în cadrul Volta NY (5-8 martie), în căutarea standului rezervat Ioanei şi galeriei pragheze care le deţine, Jiri Svestka Gallery. Ioana a fost prezentă cu o mostră de lucrări din viitoarea ei „colecţie”, intitulată „Don’t blame the messenger of gloom, don’t blame the messenger of doom”, operele expuse, picturi şi sculpturi laolaltă, fiind reprezentative pentru noua ei direcţie artistică: explorarea obiectelor şi a motivelor tradiţionale româneşti şi a potenţialului lor ritualic în contextul plasticat-consumist al societăţii actuale. Nu ştiu cîte lucrări a vîndut Marilyn Manson, al cărui show de picturi groteşti şi în ton cu personalitatea lui scindată se afla la cîţiva metri de cubiculul rezervat Ioanei; cert este că aceasta din urmă a luat ochii cu una dintre lucrările ei, „Mascatul”, un soi de basorelief în plastic alb înfăţişînd chipul unui colindător surprins în momentul în care îşi ridică masca peste cap şi iese din convenţia tradiţiei populare. Turnat într-o serie de trei, „Mascatul” de efect al Ioanei s-a epuizat la capătul celor patru zile de tîrg, aterizînd în colecţii private.


 



 


Ce m-a frapat în perimetrul expoziţional de la Volta a fost pandantul pe care l-am găsit la „Mascatul” Ioanei, în seria de picturi şi colaje a artistului norvegian Rune Olsen, intitulată „Bear Paintings”: un cap negru gigantic de urs a cărui blană a fost „simulată” peste chipul unui model dintr-o revistă porno, lăsîndu-i acestuia din urmă numai ochii la vedere şi transformîndu-l, parcă, într-un soi de trofeu evocator. Atît impactul imaginii cît şi demersul din spatele lucrării norvegianului mi s-au părut similare cu cele ale „Mascatului” Ioanei.


 


Ioana_Nemes_VoltaNY


Ioana Nemes, lucrare expusă la Volta NY (credit Ioana Nemeş)



 


Mai multe despre diversele tehnici de lucru ale Ioanei am putut afla de la prezentarea pe care aceasta a avut-o la Galeria ICRNY, amenajată ca un soi de replică peste Ocean a librăriei bucureştene Cărtureşti, aşteptată în mai şi la New York. Cu o efervescenţă contagioasă, artista a rememorat strategia inedită care a generat prima ei expoziţie new-yorkeză, „Monthly Evaluations” (2006): un soi de grafic obiectiv al stării ei de spirit, „autoscopate” timp de cîţiva ani în Excel – de unde şi „neîncrederea” în acest program care i-a revelat faptul că, indiferent de trăirile ei zilnice, există un pattern care se repetă independent de voinţa şi personalitatea ei. E tonic să descoperi un artist atît de dezinhibat şi dispus să se disece fără fasoane în faţa publicului – altfel decît prin operele sale.


 


 


Deimantas_Narkevicius_still


Deimantas Narkevicius, secvenţă din filmul Once in the 20th Century


 


 


Good-bye, Lenin?


Tot o evaluare, de astă-dată generală, a operat şi curatorul Mihnea Mircan, invitat la Galeria ICRNY pentru o retrospectivă personală a celor mai semnificative creaţii din domeniul artelor vizuale ca răspuns la momentul istoric al lui decembrie ’89. Spre deosebire de tripticul cinematografic al regizorilor Noului val, care şi-au propus o recuperare a adevărului istoric al revoluţiei române, la pachet cu dimensiunea ei manipulatorie, dar şi emoţională, demersul artiştilor vizuali exemplificaţi de Mihnea în prezentarea lui („Simulatorul de istorie. Artele vizuale după 1989”) e unul mult mai rece, mai tranşant şi, poate, mai cinic. Alegînd să „regizeze” revoluţia română şi lucrînd – pentru Audiţii pentru o revoluţie (2006) – cu actori străini care joacă în română scene din ea, aşa cum s-au văzut ele la televizor, Irina Botea a demonstrat, o dată în plus, că revoluţia însăşi a fost regizată. Procesul Monei Vătămanu şi al lui Florin Tudor (2004-2005) e o reconstituire clinică a judecăţii celor doi Ceauşeşti care suprapune, în timp real, transcriptul procesului citit de una şi aceeaşi voce, fără nici o intonaţie, peste imaginea unor faţade bucureştene actuale, încremenite parcă în tencuiala lor comunistă, a demonstrat, o dată în plus, că procesul în cauză a fost unul de faţadă. Cel mai interesant exemplu ilustrat de Mihnea a fost scurtmetrajul artistului lituanian Deimantes Narkevicius, intitulat Once in the 20th Century. Tot despre o simulare e vorba şi aici: demontarea unei statui cu Lenin (practică curentă după ’89) e montată în aşa fel încît să pară, de fapt, readucerea ei înapoi pe soclu. Din această perspectivă inedită, bucuria publicului de pe margini devine oglinda unuia dintre cele mai perplexe adevăruri istorice actuale – nostalgia pentru vremurile comunismului, cum nu se poate mai aplicabilă şi unui anume segment din societatea românească de azi.


 


În ton cu tema prezentării lui Mihnea, galeria David Nolan din New York a expus un set de 14 picturi de Şerban Savu, reunite sub titlul „The Edge of the Empire”. Pictorul clujean a fost inclus cu un tablou şi în cadrului show-ului Galeriei Plan B din cadrul Armory Show, iar expoziţia lui de la galeria David Nolan s-a bucurat de o acoperire generoasă în paginile de artă ale prestigiosului New York Times din 6 martie (lucru absolut remarcabil în condiţiile în care există sute de expoziţii în New York): „Deşi Ceauşescu a fost dat jos şi ucis în 1989, dezastrele celor 25 de ani ai guvernării sale continuă să marcheze ţara, lucru vizibil şi în lucrările de-o incontestabilă frumuseţe ale lui Savu, dominate de aerul difuz al unui realism social care, odinioară, trecea drept estetică utopică.” Pe lîngă aceste consideraţii critice, cronicarul Holland Cotter trece în revistă şi cariera lui Savu – ocazie cu care trebuie spus că atît el, cît şi Ioana Nemeş şi reprezentanţii Galeriei Plan B fac parte dintr-o generaţie de artişti cărora ICRNY le-a oferit, încă de la primii paşi, o generoasă platformă de „desfacere” şi popularizare în America.


 



Mihai Chirilov


Institutul Cultural Român din New York



 



 

Voteaza


Pe acelasi subiect: jurnalul | pigmentate | basorelief | gigantic
Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Depeche Mode lanseaza Strange Strange Too pe Blu ray pentru prima oara
Depeche Mode lanseaza Strange/Strange Too pe Blu-ray pentru prima oara

Trupa Depeche Mode va lansa in decembrie o surpriza pentru fani, cele doua colectii de videoclipuri Strange (aparuta initial in 1998) si Strange Too (1990) pentru prima oara pe Blu-ray si DVD. Noul ...

Albumul Atom Heart Mother va fi reeditat intr o editie speciala
Albumul “Atom Heart Mother” va fi reeditat intr-o editie speciala

Lansat in 1970, “ Atom Heart Mother ” a fost albumul de studio cu numarul cinci pentru Pink Floyd, un succes comercial (primul lor disc ce ajungea pe prima pozitie in topurile britanice) ...

Judas Priest va lansa un nou album Invincible Shield
Judas Priest va lansa un nou album: Invincible Shield

Trupa Judas Priest a anuntat un nou album de studio, “ Invincible Shield ”, discul cu numarul 19 din lunga istorie a trupei si primul cu muzica noua de la “ Firepower ”, lansat ...

Un nou single The Rolling Stones Sweet Sounds of Heaven
Un nou single The Rolling Stones: Sweet Sounds of Heaven

Dupa ce a surprins anuntand un nou album, The Rolling Stones le ofera fanilor si o noua piesa, “ Sweet Sounds of Heaven ”, care va fi inclusa pe viitorul disc “ Hackney Diamonds ...

Bodyguardul 2023
Bodyguardul (2023)

O comedie de actiune cu John Cena, Alison Brie si Juan Pablo Raba in rolurile principale Cunoscut pentru aparitiile sale in pelicule pline de actiune si infruntari pe viata si pe moarte, John Cena ...

Scrisori trimise de Einstein unei organizatii anti-naziste, scoase la licitatie

Trei scrisori adresate de celebrul fizician si teoretician german Albert Einstein unei organizatii anti-naziste din timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial vor fi scoase, maine, la licitatie, la Los ...

ParaNorman si renumitul studio Laika la Festivalul International de Film de Animatie Anim est Bucuresti 2012
ParaNorman si renumitul studio Laika la Festivalul International de Film de Animatie Anim'est Bucuresti 2012

Cea de-a saptea editie a Festivalului International de Film de Animatie Anim'est va avea loc in perioada 5 -14 octombrie 2012 la Cinema Patria, Cinema Studio si Club Control din Bucuresti. ...

Universitatea "Ştefan cel Mare", selectată pentru programul european "Învăţare pe tot parcursul vieţii"

Universitatea "Ştefan cel Mare" a fost selectată pentru candidatura în vederea participării la noul program "Învăţare pe tot parcursul vieţii", candidatură ...

Cartile pe CD apropie viitorul literaturii

br> Primul audiobook din România a fost înregistrat înca din anul 1967 Cartile audio (audiobook-urile) câstiga teren într-o societate rapida, care nu mai are timp ...

Integrarea scriitorilor din Est

La Neptun s-a discutat aprins despre adaptarea literaturii est-europene la UE.Festivalul `Zile si nopti de literatura`, de la Neptun si Mangalia, i-a lansat in discutii pe cei peste 60 de scriitori ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline