Galeriile de arta din Bucuresti au avut program de club sambata noaptea. De la Galeria Posibila la Galeria Noua, 12 dintre ele au atras pana la ora 4.00 exploratori nocturni, cu lucrari care mai de care mai noi si mai nevazute in Romania. Unele dintre ele i-au gazduit pe cei 17 artisti selectati de juriul proiectului `Noaptea alba a galeriilor`, initiat de Suzana Dan.
Altele si-au pastrat expozitiile permanente. La Galeria HT003, de pe strada Hanul cu Tei, Olivia Mihaltianu ii invita pe curiosi sa deguste atmosfera de magazin non-stop american, vazut prin ochii angajatului de noapte. Iar periplul putea continua cu `skateboard art`, adica pictura pe placi de skateboard la Galeria Noua, de pe Strada Academiei, cu o excursie printre ruinele industriale ale Epocii de Aur, la Libraria Carturesti, pe Arthur Verona, si cu arta digitala, la Galeria 115.
Zanele urbane aduc public
Pe la miezul noptii, Strada Mihai Eminescu era mai circulata decat in plina zi de vizitatorii porniti pe traseul Galeria H’art-Galeria 115-Galeria Posibila. Dintre toate, cel mai mult public reusise sa adune cea de-a doua, cu expozitia permanenta de arta digitala. Peste 60 de persoane se aflau aici la ora 0.30.
In multe dintre lucrarile expuse era vizibila influenta manga, adica a stilului impus de benzile desenate japoneze. Altele, dimpotriva, imbinau stilul de carte postala cu cel al graficii web.
Zane cu aripi de fluture, un portret suprarealist de femeie cu pielea albastra si ochii extrem de mari, un personaj izolat pe o limba de pamant, departe de orasul intunecat, toate acestea tineau publicul pe loc chiar si cate o ora incheiata.
Pe langa cele 160 de lucrari facute de 91 de artisti din 34 de tari, intr-una dintre camarute astepta o canapea alba. Partea de sus a incaperii era umpluta cu baloane, tot albe. `Nu as mai pleca de-aici`, ii spunea o tanara cam de 30 de ani prietenei ei, dupa ce s-au asezat pe canapea.
Skateboard cu pisica
Pentru a-si atrage clientii, galeriile apeleaza nu doar la spectacolul imaginilor, ci si la jocuri pentru vizitatori. Galeria Noua oferea chiar si o lucrare cu care acestia sa se joace: un skateboard imbracat intr-o blana falsa, ghidat cu ajutorul unei telecomenzi.
`N-am avut niciodata o masinuta teleghidata`, spunea pe la ora 3.00 Bogdan, student la Filosofie, cand i-a venit randul sa preia controlul. Mihai Hancu, curatorul acestei expozitii colective de `skateboard art`, cu peste 100 de lucrari, alaturi de Stefan Tiron, facea si pe DJ-ul.
Exponat
Becali, la doua galerii
In Occident, lucrarile de `skateboard art` se vand pentru 50 pana la 2.000 de euro. Curatorii Mihai Hancu si Stefan Tiron au adus la Galeria Noua, pentru prima oara in Romania, o astfel de expozitie, cu lucrari de la Galeria Inoperable din Viena, plus cele ale artistilor autohtoni.
Printre acestia, Vlad Nanca a expus o lucrare cu masinuta-sablon, semnul lui distinct, printre cladiri redate ca intr-un desen de copil. Deasupra exponatului, Nanca a scris `Becali loves this one`. Personajul politic n-a lipsit nici de pe peretii Galeriei 115, de arta digitala, deschisa de aproximativ o luna.
Aici, tablourile, printate pe panza de o imprimanta HP si garantate pentru 200 de ani, costa, in medie, 200-300 de euro.