1. Se spune ca Pablo Picasso a inceput sa deseneze chiar inainte de a merge, iar primul sau cuvant a fost lapiz, cuvantul spaniol pentru creion. Tatal sau Ruiz, profesor de pictura si el insusi artist, avea sa fie cel care i-a dat primele lectii de desen. La doar noua ani Pablo Picasso termina si prima sa lucrare, Le Picador (1890). Progresase atat de repede incat patru ani mai tarziu tatal sau afirma pretutindeni ca micul Pablo l-a depasit cu mult.
2. Cand celebrul tablou Mona Lisa a fost furat de la Muzeul Luvru, pe 21 august 1911, printre principalii suspecti s-au numarat poetul Guillaume Apollinaire si prietenul sau, Pablo Picasso. Cei doi au fost retinuti si interogati, fiind din fericire eliberati la fel de repede. Abia doi ani mai tarziu a fost prins si adevaratul hot, un anume Vincenzo Peruggia, angajat al muzeului, prins cand incercase sa vanda capodopera Galeriei Uffizi din Florenta. Motivul? Mona Lisa trebuia sa fie expusa intr-un muzeu italian, si nu intr-unul francez. Nu putini au fost cei care l-au aclamat ca pe un patriot in Italia, iar sentinta a fost una destul de blanda – sase luni de inchisoare.
3. Lucrarea Le Bateau, realizata de Henri Matisse in ultima parte a vietii, a fost expusa in 1961 la MMA din New York. Pret de 47 de zile nimeni nu si-a dat seama ca din neatentie opera fusese expusa – cu susul in jos.
4. Claude Monet, astazi unul dintre cei mai importanti artisti din toate timpurile, nu s-a bucurat de prea multa sustinere din partea tatalui sau. Neincrezator in talentul fiului, Claude Adolphe Monet isi dorea ca acesta sa fie un modest dar instarit... bacan.
5. Iubitor al animalelor, Leonardo da Vinci nu se multumea sa fie vegetarian, ci obisnuia sa cumpere din piete pasarile inchise in colivii (unele erau destinate direct bucatariei, altele erau tinute ca animale de companie) pentru a le elibera aproape imediat sub ochii uluiti ai celor din jur. Nu intamplator in celebrele sale carnete artistul noteaza in mai multe randuri ca omul nu este “regele animalelor” si nu are nici un drept asupra acestora.
6. Un alt iubitor al pasarilor a fost mai putin cunoscutul John James Audubon (1785 – 1851), pictor american nascut pe insula Santo Domingo. Stabilit in America in 1802 Audubon a fost fascinat de frumusetea si diversitatea pasarilor de pe continent. Avea sa picteze pana la sfarsitul vietii nu mai putin de 435 de acuarele cu aceasta tema, visul sau fiind sa imortalizeze toate speciile de pasari intalnite.
7. Celebra sculptura Pieta este si singura lucrare pe care a semnat-o vreodata Michelangelo Buonarroti, si a facut-o pentru ca nimeni sa nu mai aiba vreo indoiala privind autorul. Se spune ca a regretat gestul, privindu-l ca o dovada necugetata de mandrie, si nu avea sa mai semneze vreo lucrare.
8. Daca astazi David de Michelangelo este una dintre cele mai cunoscute sculpturi din lume, povestea blocului de marmura din care a fost realizata este la randul ei interesanta. Marmura a fost taiata in 1461 pentru un alt sculptor, Agostino di Duccio, care isi dorea sa faca o statuie infatisandu-l pe Hercule. Cand a abandonat ideea, marmura a ramas pret de un deceniu intr-o catedrala din Florenta. Un alt artist, Antonio Rosselino, a incercat sa o sculpteze si a renuntat in scurta vreme, gasind-o prea greu de cioplit. Abia in 1501 Michelangelo avea sa o aleaga si sa inceapa lucrul la David, terminand sculptura trei ani mai tarziu.
9. Edgar Degas era atat de indragostit de balet si mai ales de frumusetea suava a balerinelor incat pana la sfarsitul vietii avea sa realizeze aproximativ 1500 de lucrari pe aceasta tema, de la picturi in ulei si pasteluri la schite si desene.
10. Stramosul creionului de astazi – mina de grafit inconjurata de lemn – a aparut in Anglia in 1565, dupa ce cu doar cativa ani inainte in apropiere de Borrowdale fusese descoperit din pura intamplare un impresionant zacamant de grafit. Legenda spune ca o furtuna scosese din radacini un copac impunator, iar mai mult pastori au gasit in groapa un material negru, lucios. Crezand ca este un soi de carbune, au incercat fara succes sa il arda, descoperind apoi ca lasa urme negre, asa ca l-au folosit initial pentru a-si marca oile.
11. In 1964 un jurnalist suedez pe nume Ake Axelsson organiza la Gallerie Christinae din Goteborg o mica expozitie, doar patru lucrari, realizate de un misterios pictor pe nume Pierre Brassau. Criticii le-au apreciat, vizitatorii nu au lipsit, iar cand incepuse sa se vorbeasca despre acest inedit talent Axelsson a dezvaluit identitatea artistului. Autorul celor patru lucrari era un cimpanzeu pe nume Peter, “cazat” la Gradina Zoologica Boras Djurpark din Suedia. Ceea ce nu l-a impiedicat pe un colectionar sa cumpere unul dintre tablouri.
A. L.
Octombrie 2015