Noul titlu al volumului scriitorului Adrian Leonard Mociulschi, aflat sub tipar la editura Curtea Veche Publishing, “Arta si comunicare”, se anunta, de pe acum, pe cat de incitant, pe atat de necesar in contextul societatii informationale contemporane.
Explorator al fascinantului univers al literaturii stiintifice, Adrian Leonard Mociulschi continua seria cartilor publicate anterior la aceeasi editura din Romania, respectiv “Poetica, matematica si armonie muzicala” (2010) si “Evul Mediu” (2011).
Nevoia de comunicare a imbracat, de-a lungul timpului, forme artistice variate. Paginile volumului invita cititorul sa reconsidere evenimentele care au marcat istoria umanitatii, dintr-o perspectiva diacronica. Comunicarea, privita ca un numitor comun al activitatilor civilizatiei umane, este tratata ca un semn al prezentului etern, de-a lungul epocilor istorice. Autorul insista asupra permanentei limbajului artistic in raport cu scurgerea implacabila a timpului. Adrian Mociulschi descopera astfel, in paginile cartii sale, perspectiva unei lumi disparute, si, totodata, ipoteza potrivit careia aceasta lume s-ar putea ca sa fi fost diferita fata de perceptia noastra despre ea. Dar daca aceasta lume ar exista printre si prin noi? Atunci mostenirea trecutului ar deveni fundatia viitorului. Paginile cartii par a raspunde unor astfel de intrebari nerostite, fortand chiar interpretari originale asupra unor relicve mai mult sau mai putin cunoscute, precum masinaria de la Antikythera – primul mecanism de calculat, realizat cu peste un mileniu si jumatate inaintea orologiului astronomic de la Praga – sau bateria de la Bagdad, conceputa, de asemenea, la o distanta, in timp, la fel de incomensurabila fata de bateria lui Alessandro Volta.
Mai presus insa de comunicarea orizontala, determinata de scurgerea unidirectionala a evenimentelor istorice, se afla comunicarea verticala, bidirectionala si asemanatoare, printr-o metafora vizuala, scarii lui Iacov.
Ilustrul carturar Neagu Djuvara pare a surprinde, poate, cel mai bine o concluzie posibila la capatul lecturii acestei carti fascinante: “Adrian Leonard Mociulschi, plimbandu-ne printr-o fantastica panorama a tuturor artelor si a gandirii, peste mari si tari si peste mileniile istoriei umane, ne descopera legaturi si corespondente la care n-am cugeta in chip firesc si care totusi sunt, si care ne asigura ca arta nu doar ca nu se raspandeste, ci n-are semnificatie, n-are fiinta, fara comunicarea dintre Creator si noi. O carte originala, care merita sa fie citita.”
Urmasul vechii familii de nobili polonezi al carui nume il poarta cu mandrie, scriitorul ramane fidel crezului sau potrivit caruia “nu există decat un singur tip de noblete, cea a spiritului”, principiu care transpare din toate demersurile activitatii sale inchinate educatiei si culturii, in Galaxia Gutenberg.
Aprilie 2013