Mobilier provincial francez
Sectia de Arte Decorative a Muzeului National de Arta al Romaniei (MNAR) deschide azi (orele 13.00) expozitia "Mobilier provincial francez din Proventa, Normandia si Bretania", al carei curator este Elena Dobre, specialist in arte decorative. Sunt prezentate 13 piese de mobilier regional francez, databile in secolele XVIII-XIX, care fac parte dintr-o categorie aparte ce nu a mai constituit pana acum subiectul vreunei expozitii. Maine, MNAR va ramane deschis pana la miezul noptii (accesul in sali fiind liber si permis pana la orele 23.30). Incepand cu orele 21.00, in curtea muzeului, se va desfasura un spectacol-instalatie de dans contemporan insotit de proiectii video pe cladire - "Corpuri in oglinda" -, realizat in colaborare cu Asociatia ArtLink si Centrul National al Dansului. Si Muzeul Colectiilor de Arta isi asteapta vizitatorii tot pana la miezul noptii, ca de altfel si celelalte doua muzee-satelit ale MNAR: Muzeul Zambaccian si Muzeul Pallady.
Istoria se dezvaluie
Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR) isi pofteste maine vizitatorii (incepand cu orele 18.00, pana spre miezul noptii), in fascinanta lume a istoriei si a povestilor trecute, dar mai ales in cea a realitatii inconjuratoare! Printre ghidaje inedite, in costume de epoca, vizitatorii vor putea descoperi si fiorul muzicii, sensibilitatea si delicatetea dansului, dar si emotia teatrului. Amfitrioni: Flavius Roaita (Liceul "Ion Barbu") si Georgian Stancu (Liceul "Stefan Odobleja").
Cotrocenii si Pivnitele Cantacuzine
Muzeul National Cotroceni va fi deschis maine, de la orele 09.30 pana la orele 24.00, iar accesul se va face in grupuri organizate sau individual pentru cei care solicita. In intervalul 18.00-24.00, accesul este gratuit si se face in baza unei programari prealabile (317.31.07 sau vizitare@aim.com). Vor putea fi vizitate expozitiile: Maria Pillat Brates (pictura si acuarele), Marin Gherasim ("Reconstruirea absidei", pictura) si Mihaela Munteanu Ramnic ("Mesajele culorii Perpetuum", pictura si obiecte din plexiglas). Aceasta din urma - prima personala a Mihaelei Munteanu Ramnic (Germania) in Romania - va fi vernisata azi (orele 18.00) in Pivnitele Cantacuzine si va ramane deschisa pana pe 18 iulie.
Atmosfera medievala la Cluj
Muzeul National de Istorie a Transilvaniei (MNIT) organizeaza dupa referendum "Noaptea muzeelor", care include manifestari de reinviere a atmosferei medievale a Clujului. In curtea muzeului si in Lapidarium vor fi amplasate torte si candele aprinse, urmand sa fie difuzata muzica renascentista. Pe parcursul celor patru ore de program, vor fi prezenti si trei dintre solistii Operei Nationale Romane din Cluj - Viorel Saplacan, Gloria Crista si Oleg Ionese - care vor interpreta arii celebre din "Trubadurul" de Verdi. De asemenea, va fi utilizata, pentru prima data de la achizitionare, orga portativa adusa din Dumbraveni, realizata in 1754 de mesterul Johannes Baumgarten. Accesul in muzeu este gratuit intre orele 20.00-24.00.
Dulce-amar, venin-nectar
La ora la care in mod normal Muzeul Antipa isi inchide portile, in "Noaptea Muzeelor", acestea se deschid, incepand cu ora 18.00, vizitarea fiind gratuita si continua pana la orele 01.00. In acest an, tema la "Antipa" este "Dulce si amar-veninuri si nectar".
Traditie si gastronomie
La Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti", in perioada 17-20, publicul isi poate reaminti pagini din istoria acestei institutii, poate sa redescopere valorile sale de patrimoniu, sa-i intalneasca pe mesterii populari la demonstratii, sa fredoneze vechi si noi cantece din folclorul romanesc si al etniilor conlocuitoare, sa deguste vinuri si produse din gastronomia traditionala.
"Militarul" de 7 ani
Maine si duminica (orele 10.00-14.00) va fi organizata cea de-a saptea editie a "Zilelor Muzeului Militar National" dedicata aniversarii a 130 deani de la Razboiul de Independenta. Deschiderea oficiala va avea loc maine (ora 10.00) printr-o scurta ceremonie de epoca in fata muzeului. Tot maine, de la orele 19.30, vor fi organizate o serie de actiuni interactive: vizitarea unei expozitii temporare, vizionarea unei piese de teatru interpretata de studenti de la "Hyperion", prezentarea unor costume inspirate din uniformele militare interbelice, realizate in parteneriat cu Departamentele de Moda si Arte Textile ale Universitatii Nationale de Arte Bucuresti. Pe tot parcursul prezentarilor de moda, Fundatia "Parada" va prezenta un program cu elemente de circ inspirate din perioada interbelica.
Noaptea mezozoica
Muzeul National de Geologie organizeaza maine (orele 19.00 - 24.00) o seama de activitati reunite sub tematica reconstituirii unei Nopti mezozoice. Vizitatorii se vor intoarce in timp, atmosfera mezozoica fiind recreata inca de la intrare. Traseul va incepe din hol (Sala de mezozoic) si se va termina, dupa parcurgerea Salii de minerale fluorescente, in curtea muzeului. Dupa ora 20.00, vizitatorii pot participa la ghidaje interactive; de la ora 19.30 este programat un concert Alina Sorescu, iar de la 20.00 proiectia documentarului "Cea mai lunga pestera: Pestera Sura Mare", realizat de Cristian Lascu; de la 19.30 va avea loc atelierul de origami.
Best of cu de toate
Ieri si azi, de pe la cinci pana pe la opt seara si maine, de-a lungul si de-a latul noptii, la Muzeul Taranului Roman (MTR) poate fi vizionata o selectie a celor mai bune documentare din competitia Astra Film Fest sau audiata muzica Heghedusilor din Bihor, ori admirate expozitia si albumul fotografic despre infatisarile sateanului. Balansand de la o epoca la alta, intre model de intelepciune si credinta, catre victima ignoranta, taranul a fost inaltat, injosit, impodobit, zdrentuit, intepenit in posturi impuse, surprins in clipe de taina, intr-un cuvant a fost format si deformat in toate felurile pentru a incapea in imaginea dorita de catre ceilalti. Maine, MTR poate fi vizitat gratuit intre orele 10.00-01.00.