Parma este de secole un important centru cultural, dar mai ales incepand din perioada Renascentista numerosi artisti au lucrat aici, creand capodopere de prima importanta si redefinind stiluri si curente in diverse domenii artistice. Muzeul National de Arta Occidentala din Tokyo prezinta in perioada 29 mai - 26 august 2007 o ampla expozitie dedicata artei din Parma, in secolele XVI - XVII, de la compozitiile renascentiste la indraznetele experimente in maniera baroca.
Publicul japonez are astfel sansa de a explora lumea artistica din Parma acelei epoci, intr-o expozitie impartita in cateva sectiuni cronologice si tematice. Prima dintre acestea prezinta lumea artistica din Parma in secolele XV - XVI, o perioada de inceput, cand numerosi artisti regionali s-au mutat aici, deschizandu-si ateliere si scoli si bucurandu-se de sprijinul nobililor locali. Cea de a doua sectiune prezinta rolul jucat de Correggio si Parmigianino in formarea unei scoli artistice in Parma, cei doi maestri avand o influenta decisiva in crearea unui stil specific orasului. A treia sectiune este dedicata rolului jucat de familia Farnese, protectoare a artistilor, pe care i-a sustinut material si nu numai, oferindu-le sansa de a-si vinde lucrarile si de a se face cunoscuti si in alte orase italiene. |
Urmand cronologic evolutia artei in Parma, expozitia continua cu sectiunea "Imagini ale sacrului si profanului - triumful manierismului", fiind prezentata prin lucrari varianta de manierism aparuta in Parma, usor de recunoscut de specialisti prin caracteristicile sale aparte. Urmatoarea sectiune este dedicata barocului, perioada in care familii de artisti precum Schedoni sau Caracci au revolutionat peisajul artelor plastice din oras, marcand o schimbare radicala in evolutia picturii si graficii, moment semnificativ si prin rivalitatea dintre "natura" si "tehnica", fiecare maniera de lucru avand sustinatorii sai.
Sectiunea finala, care incheie expozitia, prezinta o ampla selectie de desene si litografii de epoca, multe dintre ele piese deosebit de reusite, specifice scolii din Parma.
Expozitia dedicata artei din Parma deschisa la Muzeul National de Arta Occidentala din Tokyo este o ocazie deosebita pentru publicul nipon de a descoperi o parte importanta a traditiei artistice italiene prin intermediul lucrarilor originale, peste 100 la numar.
Foto : nmwa.go.jp
Iunie 2007