Intre 14 octombrie si 16 noiembrie, editia a II-a a Bienalei Tinerilor Artisti (a carei tema e AWOL - "Absent Without Leave") prezinta instalatia de lemn si gips "Non in musaeo fit ars", de Tobias Sternberg, si o serie de sesiuni "one-to-one" programate de "add - business chance on art" in cadrul Bienalei.
"Non in musaeo fit ars", titlul latin al proiectului "Art is Not Made in Museums" ("Arta nu se face in muzee"), sintetizeaza ideea lucrarii lui Sternberg, aparuta in urma investigatiei contextului cultural romanesc si a discutiilor dintre artistul suedez si echipa add despre cum si unde lucreaza/ isi produc lucrarile artistii romani.
Acest spirit este perfect pentru scopul Bienalei, de a investiga si crea spatii si situatii alternative pentru prezentarea si experimentarea artei. AWOL ("Absent Without Leave") este un termen facand trimitere la o persoana care si-a parasit postul fara a cere permisiunea - persoana care se afla in alta parte, cu gandurile si dorintele in opozitie cu centrul, cu "institutia".
Curatoarea scotiana Jenny Brownrigg considera ca: "Proiectul lui Tobias impreuna cu add este unul din cele cinci propuneri ale Bienalei care graviteaza in jurul dorintei de a crea situatii care genereaza in mod sincer o conexiune, un schimb si o platforma intre anumite practici din Romania si Marea Britanie".
Pentru AWOL, Tobias Sternberg, artistul suedez stabilit in Londra a construit special, in Palatul Bratianu (Str. Visarion 2), sediul bienalei, o structura care ofera publicului spatiul pentru o serie de discutii "one-to-one".
Structura are doua parti diferite construite in doua camere ale palatului - persoana programata pentru intalnire va intra printr-o parte care ilustreaza ironic clasicismul artificial al muzeelor si va ajunge intr-un spatiu total diferit - dedicat intalnirii - care aminteste de functionalitatea aspra a unui apartament de bloc.
Sesiunile de discutii "one-to-one", ce vor avea loc in instalatia lui Tobias Sternberg, reprezinta o oportunitate de a discuta cu unii dintre tinerii specialisti romani care dezvolta proiecte culturale independente. Selectia realizata de echipa add este gandita ca o platforma reflectand diferite aspecte ale productiei culturale si artistice contemporane in arte vizuale, dans, film, teatru, design vestimentar, animatie, arhitectura.
Bienala Tinerilor Artisti isi invita vizitatorii sa mearga in spatele reflectoarelor pentru a descoperi o diversitate de proiecte si concepte inteligente si personalitatile irezistibile care le creeaza si dezvolta.
Discutiile "one-to-one" - 30 de minute pentru fiecare persoana - au inceput de saptamana aceasta, cu Simona Nastac - curator independent, co-fondator e-cart.ro si arts manager la ICR Londra (miercuri), si Adriana Zaharia - regizoare de teatru, co-directoare a asociatiei Persona si a Teatrului Desant (vineri), si continua astazi, cu Stefania Ferchedau - director al asociatiei Ecumest. Duminica aceasta se pot programa intalniri private cu Nicoleta Braniste - manager cultural si coordonator de programe pentru asociatia ArtLink, vineri, 27 octombrie, cu Andreea Grecu - manager cultural si director AFCN, sambata, 28 octombrie, cu Olah Gyarfas - "fashion designer" pentru labelul "Rozalb de Mura", duminica, 29 octombrie, cu Aurora Kiraly - curator si director Galeria Noua, vineri, 3 noiembrie, cu Alina Serban - curator independent si istoric de arta, sambata, 4 noiembrie, cu biroul de arhitectura BA.sar, duminica, 5 noiembrie, cu Mihai Chirilov - director artistic pentru Transilvania International Film Festival si redactor-sef al revistei "Re:publik", joi, 9 noiembrie, cu Gianina Carbunariu - regizoare de teatru si co-fondatoare a dramAcum, vineri, 10 noiembrie, cu Razvan Tupa - poet si jurnalist cultural, redactor-sef al revistei "Cuvantul", sambata, 11 noiembrie, cu Stefan Tiron - curator independent & creative writer, iar duminica, 12 noiembrie, cu Mihai Mitrica - co-director al festivalului de animatie "Anim'est". Toate intalnirile au loc intre orele 15.00 si 18.00.
Iulia POPOVICI