foto: st.houzz.com
Una dintre cele mai durabile tehnici decorative care a supravietuit din antichitate pana in zilele noastre este mozaicul. Procedeul minutios, finetea executiei si calitatea materialelor folosite ridica acest finisaj la nivel de arta. Modelele realizate din bucatele de piatra, sticla, ceramica arsa, metal sau alte materiale rigide fixate una langa alta, au decorat, inca de acum cateva sute se ani fantanile, pietele si cladirile romanilor. De ceva timp, placarile cu mozaic au devenit din ce in ce mai utilizate si in amenajarile interioare pentru ca, pe langa calitatile artistice, acesta prezinta si o mare rezistenta la umezeala si la uzura.
Nu doar spatiile umede se bucura de un asemenea decor. Mai nou, acest tip de finisaj este aplicat si pe holuri, in camere de zi sau in dormitoare exclusiviste. Chiar si mobilierul sau elementele de decor pot prezenta un model cu mozaic. Fie ca este vorba de un dulap sau de o masuta, mozaicul va scoate acel mobilier din anonimat si il va face punctul focal al incaperii.
In baie, mozaicul este aplicat de obicei pe pereti, zona cea mai sensibila la umezeala. Dar, posibilitatile de decorare pe care le ofera acest finisaj sunt aproape infinite. Mozaicul poate fi aplicat si pe suprafata obiectelor sanitare. De exemplu o chiuveta decorata cu mozaic nu doar ca se va transforma dintr-un element comun intr-unul sofisticat, dar va aduce totodata culori si texturi noi incaperii.
Rezultatul final depinde foarte mult si de materialul folosit. Mozaicul din sticla este rezistent si este disponibil intr-o gama foarte variata de culori. Poate fi folosit atat pentru pardoseala, pentru piscine, cat si pentru mobilier. O gama cromatica variata vom gasi si la mozaicul din ceramica. In schimb, cel din piatra prezinta o culoare naturala, motiv pentru care fiecare mozaic va fi unic.
Este uimitor cum aceasta tehnica poate schimba radical aspectul unui obiect sau al unui interior. Avantajul mozaicului este ca se poate aplica in orice incapere, indiferent de destinatia acesteia si de stilul de amenajare deoarece poate fi realizat in orice model compozitional, coloristic sau tematic. Cu alte cuvinte, mozaicul se poate realiza atat intr-o casa cu un interior modern, minimalist, dar si intr-o locuinta clasica, unde predomina mobilierul din lemn masiv. Puse unele langa altele, asemenea unui puzzle, placile de mozaic ofera posibilitatea tuturor celor interesati de aceasta arta sa-si puna in valoare creativitatea.
Mozaic , Cristina Buzamet
Aprilie 2014
A.I.
editor artline.ro