Particularitatile artei video in raport cu traditia picturii de gen, praticata de artistii calatori in Europa secolului al XIX-lea, vor fi abordate in prezentarea "Din tara lui Macbeth. Noi peisaje de Hamilton & Ashrowan". Peisajul scotian va constitui un punct de pornire pentru o discutie despre proiectele recente ale celor doi video-artisti: "Landscape Symphony in 22 Movements" si "Evanescence".
Richard Demarco s-a nascut la Edinburgh (Scotia) si a absolvit Edinburgh College of Art in 1953. A fondat "Traverse Theatre" (1963) si "Galeria Demarco" (1966), institutii prin care a promovat legaturile culturale cu Europa de Est. Este profesor emerit de studii culturale europene, dar si un artist reprezentat in peste 2500 de colectii publice si private. Pentru contributia sa la arta contemporana, a fost distins de doua ori cu Ordinul Imperiului Britanic (1984, 2007). De asemenea, a fost numit Cavaliere della Republica d'Italia, Chevalier des Arts et Lettres de France si a primit Ordinul de merit al Ministerului Culturii din Polonia. Demarco este primul curator din Marea Britanie care a invitat la Festivalul de la Edinburgh artisti si scriitori romani - printre acestia numarandu-se Paul Neagu, Horia Bernea, Ovidiu si Sultana Maitec, Ion Bitzan, Ion Caramitru, Marin Sorescu, Peter si Ritzi Jacobi, Constantin Flondor. Dupa Festivalul din '70, a colaborat in mod constant cu artistii romani, lucrari ale acestora intrand in arhiva Demarco alaturi de opere semnate de artisti de renume precum Joseph Beyus si Tadeusz Kantor.
Alexander Hamilton si Richard Ashrowan sunt doi scotieni ale caror lucrari trateaza relatia individului contemporan cu natura. Operele lor, inspirate de ideile lui John Ruskin, sunt "iesiri in peisaj" proiectate pe ecrane multiple. (L.I.)