Mai multe loturi de lucrari de arta indiana au fost licitate recent la New York pentru suma totala de 30 de milioane de dolari. Dar retragerea de catre Christie's a opt dintre piese a afectat oarecum euforia de dupa vanzare, existand presupunerea ca lucrarile in cauza erau doar falsuri. Dupa o saptamana in care licitatiile internationale organizate de rivalele Christie's si Sotheby's au adus un nou suflu pietei de arta din New York, colectionarii si dealerii sunt de acord intr-o privinta : arta indiana moderna si contemporana este tot mai cautata pe piata internationala.
Licitatia de arta din India si Asia de sud est organizata de Sotheby's s-a incheiat cu o suma record a vanzarilor, de 13.6 milioane de dolari, iar cea de arta indiana moderna si contemporana organizata de Christie's a adus companiei peste 15.6 milioane de dolari. Dar imediat dupa licitatie Christie's a retras opt dintre piesele deja vandute, a caror autenticitate a fost pusa in discutie. Intre acestea se gasesc doua acuarele de MF Hussein, trei lucrari de FN Souza, doua de Jamini Roys si un tablou in tempera de Ganesh Pyne.
De mai multi ani falsurile au devenit o prezenta permanenta pe piata indiana de arta, descoperirea unor noi "opere" de acest gen, aparent semnate de artisti indieni consacrati, fiind deja o obisnuinta pentru dealeri si colectionari, care incearca tocmai din acest motiv sa evite arta indiana. Galeriile de arta din SUA care expun si vand arta indiana ar putea avea de suferit din aceasta cauza, mai ales in urma deciziei luate de Christie's.
Pentru ca artistii indieni sa se poata impune pe piata internationala, unde s-a demonstrat ca exista cerere pentru lucrarile lor, este necesara o mai mare strictete in selectarea si autentificarea operelor, ceea ce s-ar putea intampla in viitorul apropiat.
Aprilie 2006