Ansamblul sculpturilor e menit sa ii seduca si pe neinitiatii muzeelor
Ansamblul se numeste Interventii in spatiul urban si este compus din lucrarile Duhurile pamintului, Omul in car si Turn. Cea din urma este un obiect dedicat lumii animaliere. In turnul meu, animalul nu are consistenta materiala (un trafor), fiind perceput doar conturul, amintind de forta magica a comunicarii, detaliaza Jean Eugen semnificatia sculpturii lui, precizind si ca reprezinta aceste energii misterioase printr-un element geometric.
Lucrarea lui Florin Ciubotaru se numeste Duhurile pamintului si aminteste de zona sacra a existentei. Figurile, in numar de douasprezece, reprezinta o succesiune a unor evenimente, exprimind o intentionalitate. Asezarea in cerc aminteste de ritualuri, iar vasul cu apa din centru trimite la o incantatie pentru aducerea ploii. Tema ofera surse bogate, cu analogii nebanuite din diversitatea reprezentarilor. Dincolo de interesul intrinsec, tema ofera o cale libera imaginativului si inventivitatii. Caracterul reprezentarii impune o expunere in mediul natural, explica Florin Ciubotaru alegerea locului.
In ceea ce priveste lucrarea Omul in car semnata de Andrei Ciubotaru, aceasta, conform explicatiilor artistului, reprezinta un personaj care pare puternic prin marimea lui exagerata. El se afla intr-un car, acesta reprezentind lumea in care traieste sau, mai degraba, lumea in care e fortat sa traiasca. Rotile sint chinurile lui si de aceea el nu e nici macar interesat de directia in care merge carul, se afla cu spatele la sensul de mers si singurul lucru pe care poate sa-l faca e sa isi indrepte privirea in sus, de unde spera sa-i vina alinarea, elucideaza autorul.
Artistii au dorit sa iasa din salile de expozitii si sa isi integreze lucrarile in spatiul natural, incercind sa gaseasca un echilibru intre acesta si arta. Nici unul dintre cele doua elemente nu trebuie sa domine. Lucrarile noastre nu trebuie sa se impuna asupra parcului si nici parcul sa ne inghita cu puterea lui, puncteaza Andrei Ciubotaru. Pe de alta parte, artistii fac apel la oamenii care nu intra de obicei in salile de expozitie, dar care se plimba prin parcuri si, vazind aceste sculpturi, fac loc artei plastice in viata lor. Nu trebuie neaparat sa le placa tuturor. Tot ce vrem este sa le provocam o reactie: fie se bucura, fie se supara, dar ceva se intimpla cu ei si, in fond, aceasta-i menirea artistului in societate, sa provoace reactii, sa puna oamenii pe ginduri, considera sculptorul.
Bucurestenii care vor sa vada aceste lucrari ar face bine sa se grabeasca pentru ca expozitia va fi mentinuta in Parcul Kiseleff cel mult inca o saptamina.