Gradinile japoneze sunt de cele mai multe ori asociate cu statuetele Buddha si cu vestitele ceainarii, insa aceastea exprima mult mai mult decat atat. Arta decorativa din Tara Soarelui Rasare reprezinta, in ceea ce priveste amenajarea gradinilor, capacitatea de a crea impresii artistice din natura.
Aceste oaze de liniste caracterizate prin echilibru si unitate constituie expresia filosofiei japoneze si totodata istoria acestei tari. Gradinile japoneze se regasesc astazi atat in parcurile oraselor, in templele buddhiste, in curtile palatelor transformate in atractii turistice, cat si in curtile oricaruia dintre noi.
Gradina Zen este una din formele de expresie si totodata de amenajare. Astfel celebre gradini japoneze ale lumii sunt amenajate in stilul Kare-san-sui. Caracteristica importanta a acestui stil este faptul ca se renunta la doua elemente si forme de amenajare: plantele inalte si apa. Acest tip de gradina este indragit si pentru faptul ca poate fi realizat in miniatura si utilizat drept decoratiune in locuintele noastre. Astfel, gradinile Zen in miniatura pot fi regasite pe birou, in living sau in orice colt al incaperii.
Stilului Tsukiyama ii este specific faptul ca este realizat din dealuri artificiale construite din pietre. Totodata aici se regaseste si un elesteu care simbolizeaza elementul apa. Spatiul verde din spatele casei noastre poate fi transformat intr-o gradina Tsukiyama, cu alte cuvinte, intr-o reproducere a unui colt de natura.
Exuberanta sau simplitate?
Gradinile japoneze sunt foarte diferite ca stil de amenajare. Astfel pe de-o parte exista spatii decorate cu multe plante, pomi si flori, pe de alta parte spatii in care primeaza izvoarele cu apa, lampioanele si exuberanta detaliilor decorative. Gradina Zen este mai degraba una potrivita orelor de meditatie si este amenajata in mare parte cu pietris, pietre si putine plante.
Interpretarea simbolurilor artistice
Daca studiem cu atentia planul si elementele cu ajutorul carora a fost creata o gradina japoneza si daca pasionati fiind, cunoastem insemnatatea fiecarui simbol esential din cultura tarii, vom constata ca o astfel de gradina reprezinta de fapt incercarea omului de a fi in comuniune cu natura si de a-si gasi echilibrul.
Pentru gradinile Zen specifice sunt patru elemente: piatra, muschiul, apa si copacul. Pietrele sunt simbolul animalelor, care fac parte din orice cadru natural. Apa reprezinta marile si oceanele lumii, muschiul varsta. Japonezii pun mare pret pe elementul copac, acesta fiind expresia integritatii si demnitatii. Viata este simbolizata de copaci, iar bonsaiul apare intotdeauna intr-un decor japonez. Nisipul si pietrisul sunt asezate in asa maniera incat infatiseaza valurile apelor, iar bambusul reprezinta in cultura japoneza generatiile de oameni, iar prin intermediul lor istoria tarii.
Sursa foto: gartenheinz.de
A.V.
editor artline.ro