Dupa caderea Constantinopolului in anul 1453, o noua oranduire politica si culturala avea sa se instaureze in sud-estul Europei. In acele vremuri de trista amintire, arta imperiului care sfarsise sub lovitura otomanilor isi va gasi refugiul pentru alte cateva secole la nord de Dunare.
De atunci dateaza multe dintre monumentele de arhitectura ale tarii noastre, si tot de atunci impodobeste frumoasa manastire Polovragi tinutul Olteniei. Asezamantul a fost ridicat in anul 1505 de Radu si Patru, fiii lui Danciul Zamona in stil bizantin, trasatura pe care o conserva si astazi in ciuda celor 500 de ani care s-au scurs de la punerea pietrei de temelie. Ca elemente arhitectonice deosebite se remarca braul exterior orizontal, rotunjit, incadrat in caramizi asezate in zimti.
Manastirea Polovragi este amplasata intr-un cadrul natural generos, la poalele muntelui Piatra Polovragilor, la marginea localitatii omonime in judetul Gorj. Chiliile si celelalte cladiri anexe care compun complexul sunt organizate in jurul catoliconului (bisericii centrale in care se slujeste Duminica), formand o adevarata cetate de aparare. In curtea interioara se patrunde pe latura de sud, printr-o poarta masiva de asemenea specifica fortificatiilor, deasupra careia se inalta clopotnia ridicata in epoca lui Contantin Brancoveanu, cel de-al treile ctitor.
Pictura asemanatoare cu cea de la Manastirea Hurezi, este opera unor pictori renumiti si este deosebit de valoroasa atat in ceea ce priveste iconografia cat si tehnica in care a fost executata. In exterior, atentia se indreapta catre icoana “Acoperamantul Maicii Domnului” care impodobeste spatiul de deasupra arcadei din mijloc a pridvorului. Ea poarta semnatura Zugravului Constantin, si este insotita de urmatoarea inscriptie: “Toata nadejdea mea o pui catre tine Maica lui Dumnezeu, pazeste-ma sub acoperamantul tau.”
In Manastirea Polovragi se pot admira numeroase piese muzeistice de valoare. Manastirea detine si o bogata colectie de carti vechi de cult si de muzica bisericeasca. Cheile Oltetului, situate in apropiere, dimpreuna cu Pestera Polovragi ofera un motiv in plus turistilor sa initieze drumetii printre formatiunile calcaroase ale muntilor Parang si Capatanii.
Nu doar faptul ca ocupa locul 5 in tara din punct de vedere al dimensiunii face pestera deosebita, ci si legendele care o insotesc. Sa aiba oare “polovragi” vreun anume sens referitor la credinta sau practicile medicale ale dacilor? Oricare ar fi raspunsul, cert este ca traditia locala pastreaza amintirea zeului Zalmoxis, care zice-se a locuit in pestera de pe malul stang al Oltetului.
Sursa foto: Wikipedia.org
I. C.
editor artline.ro