In tratatul alchimic Compozitia Compozitiilor, Albert cel Mare pleaca de la teoria atribuita lui Hermes, conform careia ar exista mai multe forme substantiale latente in fiecare metal. De unde si posibilitatea de a rezulta forma aurifera si de a transforma astfel in aur toate metalele sau aproape toate. Aceasta teorie, ne spune Albert cel Mare, se bazeaza pe paradigma lui Anaxagora, pentru care totul se afla in tot, deci fiecare metal este continut in orice metal. In lucrarea sa De Mineralibus, el afirma ca „transformarea metalelor si transformarea unui lucru particular intr-un altul (mutatione unius in aliud) nu apartin fizicii, ci artei numite alchimie”. Un semn al acestei arte este acela ca „dintre toate stiintele alchimia este cea care imita cel mai adanc Natura”.
Albert cel Mare (1195-1280) s-a numarat printre profesorii lui Toma d’Aquino si a fost unul dintre cei mai importanti filosofi crestini ai Evului Mediu. Face studii universitare la Universitatea din Padova, iar in 1223 se alatura ordinului dominican. In 1245 primeste titlul de doctor al Universitatii din Paris, iar in 1254 ajunge in fruntea ordinului dominican. Ca profesor, Albert cel Mare promoveaza la Paris o reactivare ortodoxa, fidela invataturii crestine, a doctrinei lui Aristotel. A fost beatificat de Biserica Catolica in 1622, iar in 1931 a fost canonizat, fiind sarbatorit la data de 15 noiembrie.
Sfantul Toma d'Aquino (n. cca. 1225, Aquino, Regatul Siciliei - d. 7 martie 1274, Manastirea Fossanova, Statul Papal, azi comuna Priverno, Italia) a fost un calugar dominican, teolog, filosof, doctor al Bisericii. S-a nascut in castelul Roccasecca, aproape de Napoli, fiind al saptelea fiu al contelui Landulf din marea casa feudala Aquino. La varsta de 5 ani, Toma a fost trimis de tatal sau la manastirea benedictina de la Monte Cassino. Dupa noua ani de studii elementare, si-a intrerupt educația atunci cand manastirea a fost ocupata de trupe in cursul unui conflict dintre papa si imparatul romano-german. A fost trimis la Universitatea din Napoli; acolo a studiat cele sapte arte liberale: gramatica, logica, retorica, aritmetica, geometria, muzica si astronomia.
Editura Herald
Septembrie 2016