Inceputurile Art Deco (1911-1929)
Aceasta perioada a fost una de schimbari sociale spectaculoase, care au afectat mai ales femeile. Intre 1911-1919 miscarea feminista a inceput sa se impuna tot mai mult. A fost si perioada primului razboi mondial, care a distrus ordinea sociala existenta. Femeile au inceput sa joace un rol nou, ocupand pozitii revolutionare. Dupa razboi, pe fundalul unei explozii stilistice exuberante, o noua generatie a venit in centrul societatii, intr-o perioada de prosperitate. In SUA, jazz-ul, prohibitia si noile valori au facut ca moda, si mai ales moda feminina, sa capete o noua importanta.
Intre 1911 - 1919 forma rochiilor s-a schimbat la o silueta relaxata si subtire care amintea vag de perioada Imperiului si Directoratului. Chiar daca multe femei mai purtau corset, noile linii vestimentare nu il mai faceau necesar.
Rochiile au inceput sa se scurteze, de la nivelul gleznei in 1910 la jumatatea gambei in 1919, iar pana in 1925 cele mai scurt fuste erau pana la genunchi. Talia a inceput sa dispara, coborand spre solduri pana in 1920.
Silueta femeii moderne din aceasta perioada poate fi caracterizata ca "tubulara". Cu toate acestea, era o perioada de experimente in moda si era pentru prima data in secole cand designerii puteau lucra cu siluete diverse. Inovatiile nu puteau lipsi, se foloseau materiale diverse, perle, margele, pene, materiale vaporoase. Suprafetele trebuiau decorate in cele mai diverse moduri, dar in egala masura trebuia respectata pasiunea pentru abstract. Nici in cazul barbatilor lucrurilor nu au ramas statice, desi se mergea pe ideea unor modele sport, intre care si sweater-ul. Pielea, tricotajele, celofibra erau foarte cautate de creatori. Cei mai importanti designeri ai inceputului de secol erau Poiret si Fortuny. In anii '20 numele esentiale in moda vor fi Chanel si Patou.
Sfarsitul Art Deco (1930-1946)
In timpul marii crize economice din anii '30 moda era influentata mai ales de Hollywood si exista tendinta revenirii la o imagine mai traditionalista pentru moda feminina pe masura ce femeile erau fortate de conditiile economice sa revina la viata lor casnica, obisnuita, banala. In anii '30 fustele s-au lungit din nou, ajungand la nivelul gleznelor, iar rochiile lungi au inceput sa fie in voga ca rochii de seara. Trucurile anilor '20 trebuiau adaptate acum rochiilor lipite de corp. Crepul, sifonul, satinul erau materiale in voga, iar rochiile care lasau spatele gol aduceau o nota interesanta de senzualitate. De la un la altul lungimea fustelor a inceput din nou sa scada, iar Vionnet si Schiaparelli au devenit noii designeri.
In aceasta perioada vedete de cinema precum Marlene Dietrich si Katherine Hepburn au impus moda pantalonilor feminini, purtandu-i adesea in public. Odata cu izbucnirea celui de al doilea razboi mondial, cum femeile au luat locul barbatilor in fabrici si birouri, hainele au inceput sa fie mai sobre in acord cu timpul si adesea sa fie influentate de liniile uniformelor militare, chiar si la forma umerilor.
Lipsurile produse de razboi au facut ca materialele sa fie mai greu de gasit, asa ca si rochiile au fost mai scurte si mult mai simple. Cum imbracamintea era rationalizata au revenit in atentie accesoriile diverse, care puteau face si cea mai saraca garderoba sa para mai bogata. A fost si o ocazie pentru designerii americani sa se impuna pe piata, dupa ce in trecut toate ideile de design si moda erau venite de la Paris.