Grand Hotel, Bratislava - Art Nouveau
Art Nouveau a reprezentat o miscare extraordinara pentru istoria artei, incepand la sfarsitul secolului XIX, durand intre 1880-1915. Stilul a fost caracterizat prin folosirea formelor si modelelor organice, ornamentale, integrand toate aspectele artei si designului. Perioada s-a suprapus peste una dintre cele mai fascinante din istoria Europei, in care artele si stiintele s-au dezvoltat cu o viteza uimitoare. In jurul anului 1890 francezii si nu numai, au numit perioada Belle Epoque.
Curentul Art Nouveau, un curent international al artei moderne, a primit nume diferite : Jugendstil in Germania, Stile Liberty in Italia, Sezession in Austria, Modernista sau Modernismo in Spania. S-a bucurat de succes in toate domeniile artei, iar Targul International de la Paris din 1900 a demonstrat si ca publicul acceptase aceasta miscare artistica.
Se considera ca Art Nouveau a reprezentat in principal o reactie naturala fata de revolutia industriala. Cei care doreau sa adopte acest stil trebuiau sa fie inainte de orice foarte buni artizani, in opozitie totala cu productia de masa realizata de masini, obiectele realizate de acesta fiind accesibile oricui. Lucrarile Art Nouveau erau destinate din start doar celor bogati, elitei care isi permitea preturi impresionante.
O influenta majora a fost reprezentata de arta japoneza. In jurul anului 1860 comertul cu Japonia a inceput sa se intensifice, pana atunci aceasta tara fiind practic izolata de lumea occidentala. Artistii europeni au descoperit cu aceasta ocazie stampele, tablourile si celelalte productii artistice nipone si au fost stupefiati si entuziasmati. Foarte repede arta japoneza a devenit noua moda in Europa, artisti ca van Gogh, Gauguin si Toulouse Lautrec fiind influentati de aceasta, incepand sa foloseasca suprafete mari, colorate, si compozitii in care perspectiva nu mai era atat de importanta.
La fel ca impresionismul, Art Nouveau a fost un gest de rebeliune fata de arta clasica si traditionala. Miscarea s-a bucurat de un mare succes pentru ca reprezentantii acesteia au avut curajul de a depasi barierele de pana atunci ale artei clasice. Nume ca Alphonse Mucha sau Gustav Klimt nu s-au oprit la tablouri, ci au lucrat pentru case de moda sau au creat modele de bijuterii.
Sarutul, Gustav Klimt
Art Nouveau isi are originile in Anglia in miscarea Arts and Crafts, cel mai important reprezentant britanic al noului curent fiind considerat Aubrey Vincent Beardsley. Termenul Art Nouveau a aparut in Franta in urma unei simple idei publicitare. Samuel Bing, un dealer de arta, a deschis un nou magazin in Paris, numindu-l "La Maison de l'Art Nouveau" (Casa artei noi), fara sa stie ca avea sa faca istorie.
Dar noul stil a avut si alte nume in Franta, cum ar fi Stile Moderne sau Stile Nouille. In Austria si Germania noul curent a avut de luptat indelung cu societatea conservatoare. Spre sfarsitul secolului XIX mai multe grupuri de artisti avangardisti au infiintat mai multe asociatii Jugendstil la Munchen, Viena si Berlin. Mai ales in Austria miscarea Sezession a debutat ca o revolta deschisa impotriva artei rigide de pana atunci. La Viena principalul animator si reprezentant a fost Gustav Klimt.
In Italia noul curent a primit numele de Stil Liberty dupa o companie engleza, Liberty Ltd., foarte activa pe piata. In versiunea italiana Art Nouveau s-a manifestat mai ales la Milano si Torino. Spania a primit cu entuziasm noul stil, botezandu-l arte noven, iar centrul a fost Barcelona.
Casa Batlo, Barcelona (1905-1907), Art Nouveau
Hotel Meran, Praga, Art Nouveau