In perioada 14 - 18 iunie a avut loc targul international de arta "Art 37 Basel", la care au participat peste 300 de galerii din 30 de tari. Art Basel este cel mai important targ de arta moderna si contemporana. Au fost expuse lucrari semnate de aproape 2000 de artisti din secolele XX - XXI. In medie, 55.000 de colectionari, dealeri, artisti si curatori participa in fiecare an la aceasta manifestare unica, dar in acest an organizatorii au reusit sa depaseasca cu usurinta aceast numar. In cadrul targului au fost expuse picturi, desene, instalatii, fotografii, arta video si digitala, de la maestrii artei moderne pana la noile nume de pe piata artei.
La aceasta editie marele castigator a fost Picasso, ale carui lucrari au fost prezente in numar mare, la preturi impresionante. Se poate spune ca daca aveai suficienti bani la dispozitie ai fi putut sa iti infiintezi un muzeu Picasso respectabil. Nici un alt artist modern, fie ca era vorba de Warhol, Matisse sau Johns, nu s-a bucurat de la fel de multa atentie din partea specialistilor si publicului la Art Basel. Iar Picasso s-a impus din nou ca lider al pietei de arta moderna. In afara calitatii incontestabile a lucrarilor sale, Picasso are alte trei calitati care fac lucrarile sale foarte atragatoare pentru colectionari : creatiile sunt usor de gasit (a fost un artist deosebit de prolific), pretul lor creste constant, iar numele Picasso este in sine o garantie a calitatii. Pe scurt, Picasso inseamna pentru cei mai multi arta moderna. Exista si o explicatie destul de simpla pentru numarul mare de lucrari semnate de Picasso aduse la Art Basel. Luna trecuta "Dora Maar au Chat" s-a vandut la New York pentru suma record de 95,2 milioane de dolari, asa ca dealerii si colectionarii au ales sa se desparta de lucrarile artistului, in speranta unui castig pe masura celebritatii acestuia.
In prezent Picasso detine postum doua recorduri la licitatii. In afara de "Dora Maar cu pisica", lucrarea "Baiat cu pipa" a fost vanduta in 2004 pentru 104 milioane de dolari. Nu se poate spune ca exista o criza de lucrari de Picasso pe piata, caci acesta a lucrat imens, cu o energie prolifica aproape infricosatoare. Artistul britanic Lucian Freud povestea ca vizitandu-l pe Picasso in atelier, a ales o lucrare, laudand-o. Amuzat, Picasso i-a spus ca este doar una din cele trei realizate cu o zi in urma, nefiind cu nimic mai prejos decat cele doua pictate in acea dimineata. Poate ca era doar o gluma, dar judecand dupa numarul mare de tablouri si desene semnate Picasso se pare ca era adevarat.
Picasso a avut o energie vitala si artistica impresionante, si a lucrat pentru mai bine de sapte decenii. In afara de tablouri, sculpturi si desene a realizat peste 2000 de afise in timpul vietii, iar cateva dintre acestea au fost expuse si la Basel. Tocmai de aceea dealerii spun ca mai ales lucrarile din ultima sa perioada creativa sunt usor de gasit pe piata. Asa ca nici la Basel nu au fost expuse lucrari din perioada cubista, cea "roz" sau cea "albastra". In locul acestora s-au aflat lucrari deosebite din anii '20-'30, intre care un nud deosebit "Femme Couchee a la Meche Blonde", realizat in 1932 si marcat de un expresionism abstract. Tabloul de o frumusete clasica "Femme en Blanc" este evaluat la 25 de milioane.
In timpul vietii lui Picasso multi critici considerau ca lucrarile ultimilor ani erau practic o decadere a talentului marelui artist. Abia din anii '80 aceasta perioada, deosebit de prolifica, a inceput sa fie reevaluata, asa cum merita. Picasso reprezinta si cea mai buna investitie pentru cei care isi doresc doar sa cumpere ceva sigur. Expertii nu au uitat insa nici de rivalitatea care a marcat arta secolului XX, dintre Matisse si Picasso. Si chiar daca primul nu a reusit - si se pare ca nu va reusi vreodata - sa atinga nivelul de celebritate al lui Picasso, a reusit sa se impuna si sa reziste trecerii timpului.
Tocmai pentru a-l onora pe Matisse, in paralel cu targul a fost organizata o impresionanta expozitie dedicata operei acestuia, la Beyeler Foundation din Basel, intr-un fel o replica data suprematiei lui Picasso pe piata de arta.
Iunie 2006