Muzeul Național de Artă al României are plăcerea să vă invite joi, 10 august 2006, orele 13.00 la vernisajul expoziției "100 de antichități și flori din cele patru anotimpuri. Artă modernă chineză în stil tradițional", organizată de Secția de Artă Orientală. Curatorul expoziției și autorul catalogului ce însoțește expoziția este Carmen Brad, specialist în arta extrem orientală.
Expoziția "100 de antichități și flori din cele patru anotimpuri. Artă modernă chineză în stil tradițional" este parte a unui proiect mai amplu prin care Secția de Artă Orientală a Muzeului Național de Artă al României își propune să prezinte publicului patrimoniul de artă asiatică deținut de muzeu. Selecția expusă cuprinde 109 lucrări de artă decorativă provenind din China, care datează din anii 1950-1990.
Aceste obiecte sînt opera unor artizani cu abilități deosebite, fiind manufacturate în tehnica cloisonne-ului și din materiale valoroase sau rare, cum ar fi fildeșul, jadul, pietrele semiprețioase, lacul, la care se adaugă ceramica și porțelanul. Ele au fost realizate în centre artizanale și institute de artă ce continuă tradiția atelierelor imperiale.
Numeroase exponate provin din rândul cadourilor de stat recuperate după decembrie 1989 din instituții ale statului comunist și reședințe oficiale, la care se adaugă opere aflate în patrimoniul muzeului avînd varii proveniențe. Sînt expuse în premieră cîteva lucrări interesante, parte a unei donații mai ample oferite muzeului în anul 2002 de profesorul universitar Teodor Oniga din Brazilia.
Deși lucrate în materiale și tehnici diferite, piesele expuse prezintă o trăsătură comună: respectul pentru motivele decorative tradiționale, nealterate de actualizări sau împrumuturi neasimilate din arta occidentală. Repertoriul ornamental, extrem de bogat, conține scene religioase, figuri mitologice și istorice, motive florale, păsări și insecte, animale reale sau fantastice, peisaje, simboluri arhaice, embleme de bun augur, motive geometrice savant concepute, hieroglife stilizate.
Prin intermediul acestor lucrări expoziția oferă o imagine de ansamblu a acelui segment al creației artistice care asigură păstrarea și perpetuarea formelor tradiționale în China modernă.
Vineri, 11 august, la orele 17.00 va avea loc în cadrul expoziției programul Vizita de la ora cinci, constând în prezentarea expoziției de către curatorul ei, Carmen Brad, specialist în arta extrem orientală și șeful Secției de Artă Orientală a Muzeului Național de Artă al României. Ghidajul este oferit gratuit, iar participarea se face pe bază de programare la telefon 314.81.19.