Impreuna, cele trei carti (Ab initio, Decus in labore si Ars moriendi) recompun si repovestesc un intreg puzzle initiatic de la gradele de ucenic, calfa si maestru mason si, astfel, cu originalitate, sunt aduse in actualitate temele fundamentale ce inspira masoneria moderna in convingerile si actiunile sale.
Constantin Iancu, 33º, Suveran Mare
Comandor al Ritului Scotian Antic si
Acceptat din România
Asa cum raportul dintre parinte si copil nu se schimba, indiferent de varsta copilului, la fel nu se schimba raportul intre maestru si discipolii sai, indiferent cat de departe - in varsta, in experienta, in traire - ajung, sau nu, acestia din urma. Pe de alta parte, inteleg acum, cand am ajuns si eu, daca nu la varsta, cel putin in pozitia aceasta, adevarul vorbelor spuse de cineva care stia ce vorbea, cum ca fericirea magistrului sta in a fi depasit de emulii sai.
Maestrul A
Si iata cum ars moriendi se transforma treptat, treptat, in ars vivendi. Acesta este fondul perfectionarii noastre masonice! Cand ai ajuns sa intelegi fiintial acest Adevar, te-ai inteleptit definitiv.
Maestrul Z
Maestrul z & Discipolul A
Discipolul A si Maestrul Z si-au exprimat dorinta ferma de a ramane necunoscuti pentru marele public. Multi dintre frati insa, stiu bine cine sunt cei doi si, pentru autorii cartii, aceasta recunoastere este mai mult decat suficienta.
In fond, prin dialogul consemnat in lucrare nu se face altceva decat o transmisie mai explicita a unor mesaje initiatice si, in egala masura, a unor intelesuri, chei si considerente ce provin din traditia masonica. Ca atare, acest simplu demers efectuat in serviciul Ordinului este bine sa ramana anonim.
Aprilie 2015