Centru al papalitatii si simbol al lumii catolice, statul suveran Vatican se numara printre cele mai importante destinatii religioase de pe glob. Din alt punct de vedere, in ciuda faptului ca este o enclava in Roma ce nu ocupa mai mult de jumatate de kilometru patrat, atractiile sale culturale abunda, fiind tot atat de diverse pe cat de numeroase si mai ales valoroase.
Odata cu aparitia romanului “Inger si Demon” al lui Dan Brown in anul 2000, care abordeaza subiectul inedit al rivalitatii seculare dintre Vatican si confreria secreta Illuminati, semnificatii profunde se adaugau celor existente. Dincolo de fictiunea care presara romanul cu fapte si scenarii halucinante pentru societatea in care traim, o parte uriasa din istoria cunoscuta si secreta a lumii se ascunde cu adevarat in Biblioteca si Arhivele Secrete ale Vaticanului.
Cea dintai este faimoasa pentru intreaga colectie, dar in special datorita unor lucrari cu caracter unicat, precum Codex Vaticanus Graecus 1209 si Istoria secreta a lui Procopius. Arhivele Vaticanului, in ciuda numelui pe care il poarta, si-au deschis portile oricui doreste sa consulte documentele din listele existente. O restrictie se impune doar documentelor care nu au depasit 75 de ani, iar asta din ratiuni politice si diplomatice.
De fapt, denumirea arhivelor „secrete” provine de la „Archivum secretum” care s-ar traduce prin Arhiva privata (personala) a Papei. Ea contine potrivit unei estimari 84 de km de rafturi, daca ar fi puse unul dupa altul, si circa 35,000 de volume doar in catalogul selectiv.
Pentru a sarbatori implinirea a 400 de ani de la fondarea Arhivelor Secrete ale Vaticanului, precum si pentru a-si demonstra, intr-un fel, „transparenta”, institutia a organizat la inceputul lunii martie anul curent expozitia „Lux in Arcana” („Lumina in Arhiva”). Printre cele 100 de exponate care au dat fiori publicului s-au putut admira: primul manuscris in mongola, din anul 1650, ultima scrisoare a Mariei Stuart adresata Papei Sixtus al V-lea in 1586, bula papala prin care a fost excomunicat Martin Luter, documentele proceselor impotriva lui Galileo Galilei si Giordano Bruno si multe altele.
I. C.
editor artline.ro