Arhiva A'International Tracing ServiceA', gestionata de Comitetul International al Crucii Rosii si aflata in Germania, detine intre 30 si 50 de milioane de documente naziste, dintre care 12 milioane au fost trecute in format electronic. Recent, parte dintre ultimele au ajuns, in forma a sase hard diskuri, la muzeul dedicat Holocaustului din Washington si la omologul sau din Israel, Yad Vashem, informeaza A'Der SpiegelA'. Pina acum, timp de 50 de ani, documentele in cauza au avut accesul restrictionat, pentru a proteja intimitatea victimelor.
Documentele provin de la peste 50 de lagare de concentrare si inchisori ale celui de-al Treilea Reich. Printre ele se numara liste de persoane executate, documente privind transportul detinutilor si rapoarte medicale. Reporterii de la Associated Press, care au vazut o parte din arhiva, au mentionat ca in ea exista o copie a listei cu numele evreilor salvati de Oskar Schindler, povesti de la fata locului redactate de persoane eliberate din lagarul de la Auschwitz si sute de rapoarte privind comportamentul detinutilor intocmite de SS.
11 tari - printre care Germania, Israelul si SUA - administreaza arhiva si au fost de acord anul trecut sa o puna la dispozitia publicului. Franta, Italia si Grecia nu ratificasera insa acordul si nu au facut-o pina la un apel disperat al directoarei muzeului dedicat Holocaustului din New York, Sara J. Bloomfield. Documentele reprezinta o provocare considerabila pentru cele doua muzee. Transferul fisierelor pe calculatoarele proprii va lua zile intregi. Actele sint scrise de mina, unele cu caractere gotice, iar modul in care sint ortografiate numele nu e consecvent.Alexandra Olivotto