Povestea manuscriselor kafkiene a suscitat pana astazi numeroase controverse si teorii conspirationiste. Se stie ca Franz Kafka i-a cerut bunului sau prieten, Max Brod, ca dupa moartea sa acesta sa distruga (cu foarte putine exceptii) tot ce scrisese prozatorului, fara ezitari si fara ca altcineva sa poata vreodata sa le editeze, in orice forma. Din pacate pentru Kafka si din fericire pentru cititorii lui Brod nu i-a indeplinit ultima dorinta si a reusit sa le scoata din tara si sa se refugieze in 1939 in Palestina, avand asupra sa adevarata comoara. Dupa moartea lui Brod, in 1968, intreaga arhiva a ramas secretarei acestuia, Esther Hoffe, cu instructiuni clare - toate paginile sa fie donate Bibliotecii Municipale din Tel Aviv, Universitatii din Ierusalim sau oricarei organizatii interesate din Israel. Si din acel punct lucrurile s-au complicat kakfian, mai curand omeneste. Hoffe la randul ei sa pastreze arhiva si, in ciuda cererii lui Brod, a impartit-o intre cele doua fiice ale sale, o mostenire prea pretioasa pentru a putea fi vreodata corect evaluata. Si nici nu a ezitat sa vanda unele manuscrise, inclusiv cel al romanului Procesul, care ar fi fost cumparat pentru aproximativ doua milioane de dolari.
In 2009 statul Israel a cerut returnarea integrala a documentelor, inclusiv scrierile inedite, in conformitate cu testamentul lui Brod. Cum cele doua mostenitoare au refuzat, a inceput interminabilul proces, dar si supozitiile de tot soiul privind continutul arhivei. De altfel reprezentantii Bibliotecii Nationale au anuntat ca vor publica online intreaga colectie, pentru a oferi astfel specialistilor si cititorilor sansa unica de a descoperi poate cea mai valoroasa colectie Kafka inedita, dar si pentru a pune capat speculatiilor.
Nu ar fi prima oara cand soarta postuma a scrierilor inedite ale lui Kafka pare desprinsa dintr-un roman tragic. O buna parte din cele mai valoroase manuscrise kafkiene au disparut pentru totdeauna putin dupa moartea autorului. In ultima parte a vietii Kafka a cunoscut-o pe Dora Diamant, alaturi de care si-a petrecut ultimele luni si care i-a fost alaturi scriitorului si a jucat si rolul de ultima confidenta. La ea ar fi ajuns mai multe carnete, ce includeau nu doar insemnari si note, dar si ceea ce putea fi cel de al patrulea roman al lui Franz Kafka. Din pacate pretioasele manuscrise aveau sa fie confiscate de sinistrul Gestapo si fie s-au pierdut in arhive (unde cel mai probabil au fost distruse ulterior) fie au fost arse imediat dupa confiscare. Exista insa o mica sansa, spun unii cititori entuziasti, ca macar o parte din ele - poate variante, poate copii - sa se gaseasca si in aceasta arhiva. Adevarul se va afla doar dupa publicarea listei documentelor.
August 2016