inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Arhitectul Serban Sturdza invitat la Round Table Bucuresti

0 Comentarii


Seria evenimentelor moderate de muzicologul Valentina Sandu – Dediu va continua marti, 25 octombrie, de la ora 19:00, cu o noua editie dedicata arhitectului Serban Sturdza, presedintele Filialei Bucuresti a Ordinului Arhitectilor din Romania.
 
Reputatul arhitect va prezenta in premiera fragmente din documentarul pe care il pregateste despre Casa George Enescu din Mihaileni, judetul Botosani, construita in perioada 1775 – 1830. Casa se afla intr-o stare critica si necesita interventie urgenta, in sprijinul salvarii sale de la colaps implicandu-se Ordinul Arhitectilor din Romania – Filiala Bucuresti, prin numeroase initiative publice.
 
Seara se va incheia prin recitalul violonistului Radu Mihai Ropotan care a raspuns invitatiei lui Serban Sturdza de a completa dialogul purtat cu Valentina Sandu – Dediu. Violonistul este absolvent al Royal College of Music si a obtinut Premiul al III-lea la Concursul de vioara Winfred de la Royal Music Academy in anul 2013.
 
Evenimentul va avea loc marti de la ora 19:00 in Studioul de Opera si Multimedia din cadrul Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti (Strada Stirbei Voda nr. 33).  Intrarea va fi libera in baza invitatiei solicitate la adresa round.table.bucuresti@gmail.com, iar evenimentul va fi transmis in direct pe www.EnjoyTV.ro.
 
Scena rotunda de la Conservator va gazdui pentru publicul bucurestean (si din mediul online) o serie de trei noi editii, dintre care a ultima va fi o surpriza, completand Sezonul 3 cu un al noualea eveniment.
 
marti, 1 noiembrie – Mircea Penescu, medic si muzician
marti, 8 noiembrie – Dumitru Prunariu, astronaut
marti, 15 noiembrie – invitat surpriza.
 
Una dintre temele centrale ale evenimentului va fi „Bucurestiul In-Vizibil” al fiecarui invitat.
 
Rezervarile pot fi facute in avans, pe tot parcursul Sezonului 3 Round Table Bucuresti.


Casa George Enescu de la Mihaileni, Botosani. Sursa foto: OAR
 
Despre Serban Sturdza
 
Numele arhitectului Serban Sturdza este adesea asociat cu amenajarea interioara a librariei Carturesti Verona sau prin succesul avut la Bienalele internationale de arhitectura. Serban Sturdza a fost Presedinte al Oridinului Arhitectilor din Romania in perioada 2002 – 2010, din 2005 este membru in Comisia consultativa de Urbanism pe langa Consiliul Municipal Bucuresti, din 2010 vicepresedinte al Fundatiei Pro Patrimonio.
 
Mai multe amanunte despre experienta sa profesionala pot fi citite la aceasta adresa: http://www.arhiforum.ro/arhitecti/serban-sturdza
 
Serban Sturdza este fiul arhitectului Ioan Sturdza si al pictoritei Alexandra Maria Slatineanu. Pe linie paterna se inrudeste cu P.P. Carp, bunica paterna fiind Elisabeta Sturdza, fiica lui P. P. Carp, iar pe linie materna se inrudeste cu familia Lahovary, bunica materna fiind fiica diplomatului Alexandru Lahovary.  La varste fragede, Serban Sturdza a luat lectii particulare de vioara si a facut parte din lotul national de juniori la natatie (intrerupt pe motive ale „originii nesanatoase”).
 
Intre 1965-1971 a fost student la Institutul de Arhitectura „Ion Mincu” din Bucuresti. A absolvit Institutul sub indrumarea lui Octav Doicescu (arhitectul cladirii Operei din Bucuresti). Intre 1991-1998 a profesor de „Structuri urbane” la Facultatea de Arhitectura din Timisoara.
 
In 2002 a primit Ordinul National „Pentru merit” in grad de Cavaler.
 
La 30 martie 2010, in cadrul Adunarii Generale a membrilor Academiei Romane, Serban Sturdza a fost ales membru corespondent al Academiei Romane – Sectia de Arte, Arhitectura si Audiovizual.
 
La 15 septembrie 2010, Serban Sturdza a devenit Director Executiv al Fundatiei „Pro Patrimonio”. Fundatia deruleaza proiecte privind patrimoniul romanesc si are parteneriate care se extind in Marea Britanie, Franta si Statele Unite ale Americii.
 
In 2014, Serban Sturdza a fost ales presedinte al Ordinului Arhitectilor – Filiala Bucuresti. Serban Sturdza a depus eforturi considerabile pentru reabilitarea Casei Enescu de la Mihaileni si a altor obiective arhitectonice de interes national.


Foto: Mihai Benea, UCIMR
 
Pentru Serban Sturdza, cariera in arhitectura nu a fost un imbold si nici vreo alegere gandita timp indelungat, arhitectura a venit „de la sine”, dupa cum marturiseste:
 
„A existat un microb in familie. Tata era arhitect, mama – pictorita, bunica facea portret, bust, basorelief – fusese educata in acest sens in Anglia –, bunicul era pasionat de ceramica populara. Cand ii vedeam pe toti ca desenau si pictau, o faceam si eu, fara sa-mi pun problema daca sunt talentat sau nu. Pentru noi, desenatul era ca si cum am manca supa la pranz in fiecare zi. Interesul meu pentru arhitectura s-a nascut de la sine, fara niciun fel de problema de optiune. Sigur ca si cunostintele dobandite de tata la Facultatea de Arhitectura din Viena si hazul lui de desenator si colorist ne fascina pe toti. Obisnuia sa-mi ia desenele pe care eu le faceam seara si a doua zi le gaseam continuate si infrumusetate de el.” (Serban Sturdza, intr-un interviu pentru „Adevarul.ro”).
 
Cum tema editiei Round Table Bucuresti din acest sezon este „Bucurestiul in-vizibil”, cine altcineva, daca nu un arhitect, ar fi mai potrivit sa vorbeasca despre oras in sine si in mod particular despre cladirile sale:
 
„Cand vad cate-o casa acoperita cu mesh-uri si eu stiu ce e in spatele acelor reclame, cat de bine e facuta si gandita acea casa de un arhitect prestigios, roman ori strain, mi-e mila de casa aia ca de un om mutilat si brusc imi dau seama cat de alienant este centrul orasului si cat de nedreapta este societatea romaneasca cu propria sa arhitectura si cu oamenii care cateodata o fac atat de bine. […]. Un oras e un compozit de elemente care poate sau nu sa ofere demnitate, care poate sau nu sa te faca sa te simti bine. Exista un anumit gen de politete si un echilibru care se poate instala intre orasean si orasul sau. Orasul poate deveni egoist si cinic cu tine daca tu devii la fel de cinic si de egoist cu el. Bucurestiul, in felul lui, e fascinant, dar are in structura lui si o fractura profunda legata de politete, cinism si egoism.” (Serban Sturdza, intr-un interviu pentru „Adevarul.ro”).


Conacul Miclescu de la Calinesti, Botosani
 
Arhitectul a obtinut, de-a lungul carierei sale de peste 50 de ani in arhitectura, numeroase premii si distinctii, dintre care amintim:
 
2011 - Castigator al concursului pentru realizarea pavilionului Romaniei la Targul International de Carte LIBER 2011 din Madrid
 
2008 – Castigator in calitate de conducator de echipa al concursului pentru organizarea Bienalei de Arhitectura de la Venetia 2008
 
2007 – Premiul national de restaurare al MCC – Conac Miclescu, Calinesti
 
2007 – Premiul special de restaurare la Festivalul de restaurare Sibiu
 
2006 – Medalia sectiunii “restaurarea monumentelor de arhitectura si reabilitarea cladirilor” la Bienala de Arhitectura Bucuresti 2006 – Conac Miclescu, Calinesti
 
1994 – Premiul I – Concurs de arhitectura si urbanism - PIATA 700 – Timisoara
 
Serban Sturdza este, incepand cu anii 1990, invitat sa faca parte din juriu la numeroase concursuri nationale si internationale.


 
Seara de marti se va incheia printr-o invitatie la degustare de vinuri oferita de Domeniile Samburesti, prin prezenta somelierului Istvan Pentek. Proiectului Round Table Bucuresti i s-a alaturat, de asemenea, in acest sezon, Aqua Carpatica, in sustinerea promovarii artistilor romani.
 
La 20 septembrie 2016 a debutat cel de-al treilea sezon al spectacolelor - conferinta Round Table Bucuresti, moderate de muzicologul Valentina Sandu – Dediu. Evenimentele se vor desfasura saptamanal in Studioul de Opera si Multimedia al Universitatii Nationale de Muzica (Str. Stirbei Voda nr. 33), in perioada 20 septembrie – 15 noiembrie 2016.
 
Timp de 8 saptamani, personalitati ale vietii culturale romanesti vor avea prilejul sa recompuna, pentru publicul spectator si din mediul online, itinerariul lor profesional si cultural conturat in mod deosebit in Bucuresti. Tema centrala a fiecarei editii va fi „Orasul In-Vizibil” al fiecarui invitat. Ca de fiecare data, organizatorii au rezervat intermedii artistice live, in completarea tematicii abordate de fiecare invitat.
 
„Programul proiectului urmareste promovarea artistilor romani ce s-au facut remarcati pe scenele internationale, printr-un efort de redobandire a unei mentalitati frumoase: aceea de a ne revalorifica elitele actuale romanesti.” -  Valentina Sandu – Dediu
 
Round Table Bucuresti este un proiect realizat de UCIMR – Uniunea de Creatie Interpretativa a Muzicienilor din Romania, - coordonat prin programul „Oportunitati la tine acasa”, dedicat tinerilor muzicieni exceptionali din Romania, si co-finantat de ArCuB (sezonul 1 si 3) si AFCN (sezonul 2).
 
Initiat in toamna anului 2015, proiectul conferintelor Round Table Bucuresti a devenit curand un reper pe harta bogata a evenimentelor culturale, fiind urmarit de romani din peste 50 de tari din toata lumea,  cu sute de persoane prezente in public.
 
Sezonul al treilea promite noi dialoguri interdisciplinare sustinute de catre cei 8 invitati provenind din diferite domenii artistice.
 
Fiecare spectacol - conferinta va dura 90 de minute si va fi transmis in direct pe www.EnjoyTv.ro


Octombrie 2016
Voteaza


Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Depeche Mode lanseaza Strange Strange Too pe Blu ray pentru prima oara
Depeche Mode lanseaza Strange/Strange Too pe Blu-ray pentru prima oara

Trupa Depeche Mode va lansa in decembrie o surpriza pentru fani, cele doua colectii de videoclipuri Strange (aparuta initial in 1998) si Strange Too (1990) pentru prima oara pe Blu-ray si DVD. Noul ...

Albumul Atom Heart Mother va fi reeditat intr o editie speciala
Albumul “Atom Heart Mother” va fi reeditat intr-o editie speciala

Lansat in 1970, “ Atom Heart Mother ” a fost albumul de studio cu numarul cinci pentru Pink Floyd, un succes comercial (primul lor disc ce ajungea pe prima pozitie in topurile britanice) ...

Judas Priest va lansa un nou album Invincible Shield
Judas Priest va lansa un nou album: Invincible Shield

Trupa Judas Priest a anuntat un nou album de studio, “ Invincible Shield ”, discul cu numarul 19 din lunga istorie a trupei si primul cu muzica noua de la “ Firepower ”, lansat ...

Un nou single The Rolling Stones Sweet Sounds of Heaven
Un nou single The Rolling Stones: Sweet Sounds of Heaven

Dupa ce a surprins anuntand un nou album, The Rolling Stones le ofera fanilor si o noua piesa, “ Sweet Sounds of Heaven ”, care va fi inclusa pe viitorul disc “ Hackney Diamonds ...

Bodyguardul 2023
Bodyguardul (2023)

O comedie de actiune cu John Cena, Alison Brie si Juan Pablo Raba in rolurile principale Cunoscut pentru aparitiile sale in pelicule pline de actiune si infruntari pe viata si pe moarte, John Cena ...

Dialog literar româno-bulgar

Zilele Bibliotecii Judeţene “Panait Istrati” au continuat joi, 25 octombrie, cu o manifestare dedicată comunităţii bulgare din Brăila. Dialogul literar ...

700 de Euro, MBA în zece zile

Masterul în administrarea afacerilor (MBA) poate fi obţinut acum în doar zece şedinţe. Cursul va fi organizat în perioada 25 ianuarie - 23 februarie la centrul Euroaptitudini din Braşov. ...

Expozitie etnografica la Barabant

In cursul zilei de ieri, 26 octombrie, la Caminul cultural din Barabant (Alba Iulia) a avut loc deschiderea primei expozitii etnografice din seria de patru care vor fi organizate in zonele rurale ...

Argesenii culeg elogii

Galeria "Artis" de la Teatrul National "I.L. Caragiale" gazduieste ampla expozitie a Filialei argesene UAP (pictura, grafica, sculptura), edificatoare pentru unul dintre cele mai valoroase si mai ...

Runda a treia de Ranin, de la bal la carnaval

Regizorul care a dat «Visele lui Mihai Viteazul» şi «Noaptea Sf. Dumitru» a oferit aseară un dublu spectacol, început cu «Dansul apelor» şi ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline