Povestea despre sine a unuia dintre cei mai importanti, influenti, admirati si controversati regizori contemporani a devenit repede un bestseller in Statele Unite (si nu numai), si cu siguranta principalii cititori au fost cei care au crescut cu unele dintre filmele sale, au asteptat sa intre in cinematografe o noua productie, au vazut si revazut Annie Hall sau Manhattan, au discutat despre filmele “clasice” in contrast cu cele mai noi, poate ca au trecut de la casete video la DVD-uri si editii de colectie. Rasfoita fie si in pripa, povestea lui Woody Allen scrisa de Woody Allen pare ca li se adreseaza direct lor, de parca celebrul regizor, actor si scriitor s-a decis in cele din urma (dupa ce a spus cu umor ca inca mai spera sa faca un film mare) sa se prezinte in fata publicului si intre copertile unei carti. Dupa un lung sir de pelicule in care autobiograficul si confesivul nu aveau cum sa lipseasca, fie ele si strecurate ingenios si hilar in panza deasa a narativului, Woody Allen isi aminteste acum de anii petrecuti in Brooklyn, pe vremea cand era doar un copil ce nu ar fi visat vreodata ca va ajunge sa faca filme.
A lucrat mai tarziu in televiziune ca scenarist, s-a intersectat cu nume mari ale comediei in epoca (desi cu siguranta pentru publicul larg de astazi multi au fost practic uitati), a incercat un alt fel de umor, nevrotic, cu tuse exagerate, diferit, a facut stand-up cu si fara succes, s-a casatorit si s-a indragostit, a citit si a scris, a jucat si a regizat, a scandalizat si a incantat. Iubeste muzica jazz (si nu doar ca ascultator), a semnat mici texte pentru paginile unor publicatii uitate sau a regizat filme care au marcat generatii, a reusit sa aiba o cariera de peste jumatate de secol si sa fie intampinat de cronici entuziaste sau dimpotriva devastatoare.
Dincolo de imaginea sa publica si de importanta pe care a avut-o in istoria cinematografiei, este autobiografia unui scriitor indragostit de carti si mai ales de scris, care stie sa spuna o poveste intr-o maniera originala, vrea sa o spuna, vrea sa se elibereze pe sine si sa ii atraga si pe altii in lumea sa. Woody Allen are umor, este direct, uneori poate prea sincer de aceasta data. Isi recunoaste greselile care l-au marcat, isi aminteste momentele in care echilibrul era tot mai fragil, prietenii care i-au stat alaturi sau care l-au uitat, cei pe care i-a iubit si au fost alaturi de la inceput, in vremea cand era practic un necunoscut, sau cei de la care a invatat in decursul anilor. Un autoportret construit cu migala si rabdare de un indragostit de lumea sa interioara, o carte care ofera un Woody Allen care il va completa pe cel din interviuri sau pe cel construit in imaginarul publicului de filmele sale.
Woody Allen, Apropo de nimic. Autobiografie, editura Litera, 2021