Pana in anul 2100, mai mult de jumatate dintre cele peste 7.000 de limbi vorbite in prezent pe Pamant - multe dintre ele niciodata inregistrate - este posibil sa dispara. Prin acest proces ireversibil, omenirea pierde o comoara de cunostinte privind istoria si cultura populatiilor amenintate, mediul natural, ca si despre modul in care functioneaza creierul uman.
National Geographic’s Enduring Voices Project, initiat de National Geographic Society, se straduieste sa salveze limbile aflate in pericol, identificand asa-numitele „zone fierbinti” - locurile de pe planeta cu cele mai rare, slab intelese sau amenintate limbi indigene - si creand documentatia aferenta graiurilor si culturilor carora le apartin.
Rata disparitiei s-a accelerat
De-a lungul istoriei, limbile populatiilor puternice s-au raspandit, in timp ce acelea ale culturilor mai mici au inceput sa se stinga. Desi procesul a fost permanent, rata disparitiei s-a accelerat dramatic in ultimii ani. Din Alaska in Australia, sute de limbi din intreaga lume sunt la limita extinctiei, unele nemaifiind vorbite decat de o singura persoana.
Cercetarea a aratat cinci „zone fierbinti” in care idiomurile dispar cu rapiditate maxima: Siberia orientala, nordul Australiei, centrul Americii de Sud, Oklahoma si coasta de nord-vest a SUA, limitrofa Pacificului (vezi harta). Cele cinci zone identificate au fost anuntate public la sfarsitul lunii trecute.
David Harrison, profesor de lingvistica la Swarthmore College din Pennsylvania, si Gregory Anderson au calatorit de-a lungul globului pentru a-i intervieva pe ultimii vorbitori ai graiurilor aflate in stare critica, in cadrul proiectului. „Disparitia, pana la sfarsitul secolului, a mai mult de jumatate din limbile vorbite in lume duce si la pierderea unei cunoasteri de neinlocuit despre lumea naturala. Cea mai mare parte din ceea ce stim despre specii si ecosisteme nu este transcrisa nicaieri, se afla numai in mintile oamenilor”, spune David Harrison.
Morti lente
De-a lungul istoriei, se estimeaza ca jumatate din graiurile lumii, de la etrusca pana la tasmaniana, au incetat sa fie vorbite. Cercetatorii spun, insa, ca limbile vorbite pe planeta dispar in prezent mai repede decat oricand in istoria cunoscuta. Mai mult de 500 de limbi ar putea fi vorbite de mai putin de 10 persoane.
Unele au disparut instantaneu, cand comunitati mici, vulnerabile au pierit in urma unor dezastre naturale. In cele mai multe cazuri, idiomurile sufera insa o moarte lenta: oamenii pur si simplu isi abandoneaza graiul matern atunci cand devin inconjurati de o populatie vorbind o limba mai obisnuita si mai influenta. „Limbile neinvatate de copii nu sunt doar amenintate - ele sunt condamnate”, spune Lyle Campbell, profesor de lingvistica la University of Utah din Salt Lake City. Bolivia, de exemplu, detine o diversitate lingvistica de doua ori mai mare decat a intregii Europe, dar aceasta este din ce in ce mai amenintata de limbile dominante, cum ar fi spaniola.
Pana la urma, copiii sunt cei care decid asupra viitorului comunitatii lor si a limbii folosite de aceasta, si de multe ori ei hotarasc sa invete limba parintilor lor, tocmai pentru ca aceasta este una muribunda.